Pension. Berit ser fram emot att vara ledig men kommer sakna kollegorna och kunderna. Foto: Claudio Britos

Hon lämnar Systembolaget – efter 41 år

Efter 41 år i Systembolagets tjänst är det dags för Berit Morén att gå i pension. Den 28 februari arbetar hon sin sista dag i Fältöversten.

  • Publicerad 20:00, 26 jan 2020

Det är ingen överdrift att säga att paret Berit och Pelle Morén vigt sina liv åt Systembolaget. I december gick Pelle, även kallad "Mr Täby", i pension efter 41 år på Systembolaget i Täby centrum. Ett par månader senare är det Berits tur att dra sig tillbaka från jobbet i Fältöversten.

"Mister Täby" går i pension – efter 41 år i kassan

– Framför allt kommer jag sakna alla fantastiska kollegor, men även kunderna och arbetets karaktär. Ena dagen är inte den andra lik och det blir aldrig tråkigt. Även om arbetet kan vara tungt är det bra att ha jobbat fysiskt. Jag behöver inte gå på gym för att styrketräna om man säger så, säger hon när vi slår oss ned i lunchrummet.

Hon träffade Pelle när de båda jobbade i Täby, där paret också bor, men till skillnad från sin man har hon rört på sig genom åren. Efter åren i Täby fick hon tjänsten som butikschef i Åkersberga innan hon för fem år sedan hamnade på Östermalm.

– Här är man mer traditionsbundna än på andra håll, det bor många äldre här, konstaterar hon och bjuder på en riktig kärlekshyllning.

– Vi har väldigt bra kunder. De är artiga, vänliga och pålästa, säger hon.

Efter 41 år på Systembolaget har hon en unik inblick hur arbetet förändrats över tid. Från forna tiders försäljning över disk till dagens självbetjäning.

– Förr hade vi korta röda rockar på oss och kassaapparater istället för datorer. Man fick klättra upp i hyllorna. Även inställningen förändrats, vi var inte lika kundvänliga förr, minns hon.

Kundernas dryckesvanor har också skiftat.

– Vi har gått från det traditionella som snaps och glögg och säljer mycket mer mousserande. Och när jag började fanns det bara ljus lager, nu finns det ett helt annat utbud av öl.

Livet som pensionär beskriver hon som okänd mark, en tillvaro som hon ännu inte riktigt vet vad den innebär. Men paret har ett lantställe där de kommer kunna tillbringa mer tid och hon ser fram emot att på riktigt kunna uppleva årstidernas skiftningar.

– Sedan ska det bli skönt att vara ledig, särskilt under storhelgerna. Jag har inte varit ledig en enda jul. När alla andra är lediga jobbar vi som allra mest. Vi har barn och barnbarn också och kommer nog hålla oss upptagna. Så länga man får vara frisk och kan göra det man vill så ska det nog gå bra, konstaterar hon.

Första dagen som pensionär är med stor sannolikhet redan inbokad.

– Min dotter fyller 30 år och ska ha party så jag åker nog på att vara barnvakt. Men det är väl ett jättebra sätt att inleda pensionen, säger Berit Morén.