Hon leder kampen mot vildsvinen

Det skjuts flera hundra vildsvin i Håbo varje år. Men djuret tycks trivas i kommunen trots alla insatser.

  • Publicerad 07:00, 20 sep 2019

– Titta! Här har de gått, säger Ulla Lindroth Andersson, gatu- och parkchef på Håbo kommun och stannar till på vägen upp mot Lastberget.

– Ja, vi är i vildsvinsland nu, konstaterar hon.

Hon träffar tidningen för att prata om just detta djur som inte sällan spelar huvudrollen i olika inlägg på Facebook. Det är bilder av uppbökade gräsmattor och berättelser om trasiga trädgårdar.

Exklusiv gäst

Hon minns tillbaka till tidigt 1990-tal då vildsvinen dök upp Håbo. Då som något av ett exklusivt och lite spännande inslag i faunan. Nu, när vi skriver in hösten 2019, är Håbo på många sätt vildsvinskommunen nummer ett i Sverige och djuret mer av ett besvärligt inslag i vardagen.

– Då var de mest i skogarna. Jag tror att det var först 2012 som de dök upp i samhället. Då hade vi en riktig boom och vi tvingades lägga massor av krut på det där. Det kostade oss nästan en och en halv miljon vid det tillfället. Då var de mest i Skörby och det var då vi började be folk anmäla observationer. Vi fick ganska bra resultat av det. Vi gjorde en ganska stor gallring och pratade med markägarna. Vi gjorde samordnade jakter över jaktområden.

Hur är det nu, jämfört med då?

– Det är mer balans. Det är inte alls lika många anmälningar, men de flyttar på sig inom kommunen. Just nu är det nere vid Hagviken, Myrskären som är sämst. Vi hör inte så mycket från Skörby.

Uppfattningen att kommunen inte gör tillräckligt för att komma till rätta med problemet stämmer inte, menar såväl kommunjägaren som Ulla Lindroth Andersson.

– Vi jobbar med viltvårdaren och jägaren som kan kalla in en rätt stor styrka. Sedan jobbar vi med att röja och gallra. Man ska störa vildsvinen. De ska inte ha det bekvämt. Under hösten ska det gås igenom skogspartier nere vid Hagviken tidigare än planerat. Sedan måste boende också förstå att de inte ska göra det bekvämt för svinen. Till exempel inte ha fallfrukt liggande.

Faktum är att det i Håbo har skjutits femhundra vildsvin förra året, vilket är högst i landet per tusen hektar. I år väntas det bli ännu fler. Inte minst tack vare att det varit rikt på ekollon som vildsvinen älskar. Och att de skulle försvinna helt är inte sannolikt.

– Sverige som stat har bestämt att vildsvinet ingår i vår fauna. Det är ingenting man har bestämt sig för att man ska få bort, säger Ulla Lindroth Andersson.

Ökad jakt

Jaktåret 2017/18 sköts det 114.831 vildsvin i Sverige, vilket är en ökning med 11 908 djur från året innan, då det fälldes 102 923 vildsvin.
– Goda födobetingelser och milda vintrar på många håll har gynnat vildsvinen. Jägareförbundet har varit tydligt i sin rådgivning till landets jägare att en ökad jakt är nödvändig. Och det har jägarna tagit till sig. Positivt är också att andelen fällda vildsvin som är yngre än ett år ökar i avskjutningen, säger Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné till svensk jakt.

Fakta: Svensk jakt

Visa merVisa mindre

Sommarstängt

Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt