– Fråga mig inte vart jag har varit, för jag har varit överallt, säger Maria Llerena Foto: Jannie Flodman

Hon lever för salsan

En gång var hon känd som “Flickan från Havanna”, skönheten som tog salsan till Sverige. Idag har Maria Llerena lett babysalsa på Mosebacke i 30 år, eftersom hon vet att rytmen finns redan hos fostret, att magen rymmer en hel karneval.

  • Publicerad 16:25, 5 jul 2019

Maria Llerena har bott på Södermalm sedan 60-talet, men är nyinflyttad på Lundagatan. I hallen ligger säkert hundratals tyger att göra turbaner av. En av dem blir till en stor paljettsprakande ananas som går att fästa på huvudet med kardborreband. 

– “Jag är diskret, jag vill inte synas” brukar jag säga, skrattar Maria Llerena.

I regel dyker hon upp i en glamorös färgexplosion till klänning som hon sytt själv. Efter att en gång i tiden ha varit en av de första artisterna som uppträdde på Mosebacke firar hon i år sitt 30-årsjubileum, med babysalsa, på samma scen. 

– Det finns knappast några barn födda på Södermalm som inte har varit hos mig på salsa. Vuxna människor kommer och berättar att de varit hos mig som små. 

Kändissköldpaddan Pedro rymde – hittad vid liv efter fyra månader utomhus

På väggarna hänger tidningsettorna, där hon dansade i Australien, i Japan, där hon gjorde teater med Evert Taube. I grunden är Maria Llerena sångerska. När hon kom till Sverige blev hon också känd för dansen, och för sin skönhet.

– I tidningen stod det alltid hur vacker jag var. Det var så konstigt för mig, som liten uppfattades jag som ful. Ögon stora som en paddas, sa de, rangliga, smala ben. Jag skulle visa att jag i alla fall var duktig, så jag satsade hårt på musiken. 

En exotisk figur

Hennes låt “Svarta tårar” har drygt 60 000 visningar på Youtube. Hon tror att hon var den första icke-svenska att leda barnprogram, och kanske den enda latinamerikanska kvinnan på den svenska musikscenen när hon anlände. Men som färdigutbildad dramapedagog, och efter att ha studerat musikpsykologi och illustrerat böcker, var Maria Llerena fortfarande känd för svenska folket som “Flickan från Havanna”. Det var en exotisk figur, kännetecknad av bjällror på rumpan och håll-igång.

– Jag öppnade porten för den karaktären. Jag var medskapare av den. Men jag utvecklades. Och vad jag än gjorde, hur mycket jag än gav, så var jag fortfarande “Flickan från Havanna”. Jag kommer inte ens från Havanna. Jag kommer från hamnstaden Cienfuego, hundra eldar på spanska, därav elden.  

I Cienfuego på Kuba växte Maria Llerena upp, i ett hushåll där tre systrar och mamma ibland var tvungna att dela fyra personer på ett ägg och lite ris.

– Men mamma såg alltid till att spara pengar så att vi kunde gå på karneval, och jäklar vad vi har haft kul på karneval.

"Vi föds med en kraft"

När Maria fick råd tog hon sin mamma till Södermalm. Här på Söder har också hennes tre barn blivit vuxna, med en mamma som brister ut i sång när stunden påkallar det. Hon är inte rädd för känslorna, utan bereder dem istället rum. Och hon vill erbjuda samma möjlighet till småttingarna.

Hon bjuder på karneval: ”Inget för latmaskar"

– Vi föds med en kraft. Det blir tydligt när man ser ett litet barn simma. Rytmen finns redan i magen, och inte bara det utan en hel karneval. Livmodern, hjärtat, pulsen, vattnet, ljudet från tarmarna, det är världen de små barnen är vana vid. Jag sjunger Pippi Långstrump och Idas visa, och parar ihop det med latinamerikansk rytm.

Och skönheten finns kvar. De flesta häpnar när de får veta att hon är 77 år. Det händer fortfarande att människor refererar till henne som Flickan från Havanna. Idag skakar hon bara på huvudet. 

– Jag är hönan från Havanna, brukar jag säga då. Men det är glädjen. Jag tror att det är otroligt viktigt. I år fyller babysalsa 30 år på Mosebacke, och när jag är 100 år gammal står jag fortfarande där, med käppen, och stampar i golvet.

– Det var gratis entré och ett väldigt liv när de öppnade på Mosebacke. Det var en institution för sångare, de flesta som gjorde musik på den tiden har jobbat där, säger Maria Llerena. Foto: Jannie Flodman

Maria Llerena syr i princip alla sina kläder själv. Foto: Jannie Flodman

Aktuell med

Babysalsa på Stockholms Kulturfestival 28 augusti

Babysalsa på Mosebacketerassen varje måndag och onsdag klockan 13, drop in och utomhus under hela sommaren, fram till 28 augusti

Från och med september samma tider med babysalsa på Brännkyrkagatan