Lokalt. Mycket av det Anna Modén säljer i sin nyöppnade butik är producerat av lokala konsthantverkare och konstnärer. Foto: Mikael Andersson

Hon lever sin dröm i Solhem – bostad och butik i ett

I över tio år drömde floristen Anna Modén om en egen butik enligt gammaldags modell, med affär i bottenplan och bostad ovanpå. Nu har drömmen slagit in – mitt i Solhem.

  • Publicerad 18:56, 4 dec 2019

I ett 1930-talshus på Sörgårdsvägen i Solhem, precis mitt emot Solhemsskolan, ligger sedan en vecka tillbaka blomster- och inredningsbutiken Butik Sörgården. Än så länge lite anonymt, skyltar och glasdörr är inte på plats ännu. Men folk hittade ändå dit förra helgen, när det var premiäröppning, berättar ägaren och floristen Anna Modén.

– Vi har bott i området i över tio år. Har man tre barn i skola och förskola i Spånga så lär man känna många, säger hon.

Småstadskänslan är en av sakerna hon gillar mest med Spånga, att "inte vara anonym på mataffären", utan hälsa och småprata med grannarna.

Drömmen om att driva butik och bo i samma hus har hon haft i många år.

– Jag hade en butik i Gamla stan innan barnen kom men detta är något annat och passar mig perfekt. För mig är det viktigt med logistiken och jag vill vara mycket med familjen. De stora barnen går i skolan mitt över gatan, säger Anna Modén.

Fix. Lokalen har Anna Modén och hennes man Noa Modén, som lämpligt nog är hantverkare, renoverat själva. Vissa detaljer är inte klara än. Foto: Mikael Andersson

Butikslokal med historia

Under sina år i Spånga har hon hållit utkik efter rätt lokal för att förverkliga sin dröm. I september gick familjens flyttlasss en kort sträcka genom Solhem. Att just detta huset kändes rätt beror delvis på dess historia.

– Här har legat en livsmedelsbutik en gång i tiden så här finns redan plats för kundparkering. Så småningom ska man också kunna komma hit och dricka kaffe, det finns plats för en liten uteservering i trädgården, säger Anna Modén och pekar på en yta som just nu är fylld av plankor och byggmaterial.

Hennes man Noa är hantverkare och tillsammans har de gjutit golv, målat väggar och fixat i butikslokalen. Här samsas blommor och växter i säsong – "svenskodlade, helst Mälaröodlade". Men även annat i butiken är lokalt producerat, faktiskt superlokalt.

Här finns till exempel krukor, muggar och annat av Annika Wallström på Spånga krukmakeri, och unika skulpturer av Spångakonstnären Anna Bergman. På väggarna hänger fotografier av ägaren Anna Modéns svåger, fotografen Max Modén.

– Miljö och hållbarhet är viktigt för mig. Jag gör ju det här för att jag tycker det är roligt och för att jag tyckte det fattades en sån här butik i Spånga. Jag hoppas att folk kommer att gilla den, hittills har vi bara fått glada och positiva reaktioner, säger Anna Modén.

Stockholm Direkt