Margarete Nudel har öppnat modebutik på Kungstensgatan. Foto: Mimmi Epstein

Hon nyöppnar sina föräldrars modebutik

På 60- och 70-talet drev Margarete Nudels föräldrar en modebutik på Grev Turegatan där hon tillbringade många eftermiddagar efter skolan. Nu driver hon vidare butiken på Kungstensgatan.

  • Publicerad 19:00, 2 okt 2017

Östermalmsbon Margarete Nudel är i princip uppvuxen på föräldrarnas modebutik och skrädderi som låg på Grev Turegatan 49 där det i dag ligger ett solarium. Där syddes bland annat flärdfulla klänningar som användes av gäster på Nobelfesten.

– Jag brukade åka dit efter skolan och minns att butiken hade två stora vackra speglar och hur jag satt och kollade när kvinnor provade vackra aftonklänningar, säger Margarete Nudel.

Ungdomar tar mode från Hässelby till Kungliga operan

Hennes föräldrar är numera döda men hon minns hur de brukade följa Nobelfesten på tv.

– Då kunde mamma utbrista: "Där är en av mina klänningar". Vi hade väldigt roligt, säger Margarete Nudel.

Nu har hon en egen butik som tidigare hette By Margarete Nudel men nu byter den alltså namn till Ellwi, och Margarete driver vidare föräldrarnas företag som varit vilande i 30 år.

– Det är ju en modernare form av mamma och pappas butik men jag försöker leta efter exklusivitet och märken som inte finns på den svenska marknaden, säger Margarete Nudel.

Det var efter att hennes mamma fått en stroke för tio år sedan och låg medvetslös i en månad som Margarete Nudel började sticka sjalar i en rasande fart.

– Det kunde bli en om dagen där jag satt och vakade bredvid sjukhussängen. Sen var det någon som sa att jag borde göra en business av sjalarna.

Efter 76 år – klassiska bion bommar igen

Margarete startade produktion utomlands vid sidan av hennes jobb som frilansande journalist.  Av en händelse kom hon i kontakt med Bröstcancerfonden och frågade om de var intresserade av ett samarbete. Det som började med sjalar har idag utvecklat sig till en serie smycken som hon säljer till förmån för dem.

Avklätt och välskräddat i ny fotoutställning på Östermalm

– Företaget växte och idag säljer vi både smycken och kläder. Jag bor i mina föräldrars lägenhet idag, bara ett stenkast från vår lokal/showroom på Kungstensgatan 3. Cirkeln är sluten.

Femton kronor per sålt halsband går till Bröstcancerfonden. Foto: Mimmi Epstein

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fest på Söder ska få fler att odla

Nyheter Här får barnen stoppa fingrarna i jord Det förbereds för en stor odlingsfest i Drakenbergsparken i höst.torsdag 19/7 16:33

Motorbåt fattade eld – tre hoppade i vattnet

Nyheter SE FILMEN En mindre motorbåt fattade plötsligt eld efter vad som beskrivs som en explosion strax före klockan halv ett på torsdagen. Släckning pågår. "Vi satt och solade när det plötsligt small", säger vittnet...torsdag 19/7 13:17