NYÖPPNAT. Kungsholmen är kanske inte den stadsdel man först tänker på när det gäller gallerier enligt Rebecka Pershagen men det vill hon ändra på med sitt och partnern Robert Mosbachs nya satsning. Foto: Per Brandt

Hon öppnar nytt galleri på Kungsholmen

Samtidsfotografi. Video- och performancekonst. Nu har ett nytt galleri öppnat på Kungsholmen.

  • Publicerad 19:00, 30 okt 2018

Det är på Industrigatan 9 som Lilla Essingebon och allkonstnärliga konstnären Rebecka Pershagen tillsammans med hennes partner, fotografen Robert Mosbach, har slagit upp galleriet Pershagen/Mosbach.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det var tidigare Roberts fotostudio men nu hänger istället den första, och egenproducerade utställningen, ”Cosima Revisited” på väggarna i den 15 kvadratmeter lokalen.

Var ska vi mötas i framtiden? – Kulturbrist hotar på Kungsholmen

Mångsysslaren Rebecka är bland annat skådespelare, musikalartist och performanceartist och att öppna galleri kändes naturligt för henne. Hennes morfar drev två gallerier på Östermalm berättar hon.

Rebecka har flera hyllade verk, och även en uppmärksammad ljudkonst-app ”Tempus fugit”, på cv:et. Hon belönades med Stockholms stads innovationsstipendium för appen där olika ljudverk spelas beroende på var i staden man rör sig.

Inriktningen, med fokus på samtidsfoto, video- och performancekonst kändes given.

– Det är olika konstgenrer som har svårt att hitta plattformar. Sedan är jag inte främmande för att vi kommer ha mer klassiskt måleri heller. Det kommer vara vad som tilltalar mig och jag vill lyfta fram människor som är begåvade och förtjänar att komma fram, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Starten har varit bra även om de har smugit igång. Våren är redan fullbokad med nya utställningar. Nu hoppas hon att fler nyfikna Kungsholmsbor, där en del passerat efter en stunds fönstertittande, tar steget in och snackar konst. Kaffe utlovas.

– Många är rädda eller ängsliga när det gäller konst, men jag vill att fler ska förstå att det är inte svårt, det fantastiska är att intrycket är direkt. Antingen tilltalar den dig eller inte, det behöver inte vara svårare än så. Sedan kan jag stå för en slags folkbildning om någon vill veta mer, säger hon.

15 kvadratmeter är galleriet. Även klänningen i fönstret, från Drottningholms Slottsteater, är till salu. Foto: Per Brandt

Utställningen

Cosima Revisited heter nuvarande utställningen. Det är en iscensättning av operatonsättaren Richard Wagners död 1883 då hans fru Cosima stängde in sig i tre dagar i ett rum med sin döda man. Samtidigt är det också en bearbetning av Rebeckas egna känslor efter en tidigare separation. Det var även hennes före detta partner som spelade Wagner i installationen som även filmades. Verket visades förra året på Operan. Utställningen pågår till 9 december.

För galleriets öppettider se hemsidan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu får SL:s biljettkontrollanter kroppskameror

Nyheter På fredag inleds ett första försök Nu utrustas även SL:s biljettkontrollanter med kroppsburna kameror. Syftet är, enligt SL, att minska hot och våldssituationer – men även ha tydliga bevis vid överklaganden.måndag 19/11 20:10

De springer runt Mariatorget – i ett dygn

Nyheter Galna satsningen på Södermalm för välgörenhet Under 24 timmar kommer ett gäng stockholmare springa runt Mariatorget. För Musikhjälpen såklart.måndag 19/11 16:40