Annelie Ståhl skapade Flatenloppet för att fler ska må bättre. Foto: Sacharias Källdén

Hon ordnar loppet för psykisk hälsa: "Jag vill visa att det går, oavsett hur mörkt livet varit"

Förr var hon sjuk i leukemi och satt fast i ett missbruk. I dag är Annelie Ståhl från Kärrtorp en frisk ultralöpare som skapat ett eget lopp vid Flatenbadet för att fler ska må bättre.

  • Publicerad 17:00, 19 aug 2017

När jag springer är jag lycklig. På ett år gick jag från att inte kunna ta mig ur sängen till att genomföra ett marathon.

Katja ordnar promenad för att hjälpa cancersjuka barn

"Jag startade Flatenloppet för fem år sedan tillsammans med min vän Mats. Vi är båda nyktra alkoholister och eftersom löpningen betytt så mycket för oss på vår resa ville vi ge tillbaka. Jag vill visa att det går att ta sig ur ett missbruk, det går att må bättre.

Det fina med loppet är att det inte är som andra lopp. Det kommer några elitlöpare, men de flesta springer för första gången. Alla är välkomna och tillsammans skapar vi en öppen atmosfär där vi fysiskt visar att det går att ta sig upp från missbruk och psykisk ohälsa. Vi springer med hjärta och själ. Loppet stöttar min podd ”Beroendepodden” som jag fått enorm respons av. Folk kommer fram på gatan och berättar att podden hållit dem nyktra i månader. Det känns otroligt.

Jag har varit nykter i nio år och är fri från min leukemi sedan fem år. Allt blev lättare när jag började i tolvstegsgemenskapen. När jag springer är jag lycklig. På ett år gick jag från att inte kunna ta mig ur sängen till att genomföra ett marathon. Nu i somras körde jag världens tuffaste swimruntävling – Rockman Swimrun i Norge. Jag vill visa att det går, oavsett hur mörkt livet varit. Även fast kroppen säger stopp.

På Flatenloppet kan du gå, jogga eller springa. Det spelar ingen roll hur snabbt du tar dig i mål, du gör det för dig själv och vi gör det tillsammans. Du behöver inte heller själv ha något missbruk, du kan komma för att stötta och lära dig mer. Föräldrar kan jogga med barnvagn och hundägare är också välkomna. Förra året hade vi en 93-årig man som gick med sin rullator.

Det bästa är att se ögonen på någon som mår bättre, som kanske precis tagit
första steget ur en dålig period. Som säger: ”wow, jag kan!”

De vill riva fördomarna om parkour: ”Det är en hälsosam livsstil”

Foto: Sacharias Källdén

Sex kilometer för psykisk hälsa

Vad: Flatenloppet är ett löplopp som arrangeras i samarbete med beroendepodden där drygt 150 personer varje år springer för ett friskare samhälle, för bättre psykisk hälsa och en nyktrare och tryggare värld. Loppet är 6 kilometer långt och går på grusväg.

Mötesplats: Flatenbadets huvudentré

När: Den 16 september klockan 13.00.

Nu på söndag den 20 augusti klockan 16 finns chans att pringa, jogga eller gå rutten på prov tillsammans med andra.

Läs mer på HÄR eller lyssna på Beroendepodden

Anneli Ståhl

Ålder: 38 år

Bor: Kärrtorp

Gör: Driver Beroendepodden och Swimrunpodden, jobbar med sorgbearbetning och anordnar Flatenloppet varje år.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.