Ryggskydden som skyddar höns så att de kan läka ordentligt efter att tuppen rivit dem. Foto: Helle Kikerpuu

Hon säljer specialdesignade skydd åt parningsskadade hönor

Under parningsakten kan tuppens klor sprätta upp stora sår på hönans rygg och sidor, om det går riktigt illa. Marielle Jansson är Vallentunabon som designar, syr och säljer ryggskydd åt höns.

  • Publicerad 12:47, 8 nov 2017

Hönan är helt kal på ryggen. Fjädrarna har bokstavligt talat rivits av när tuppen och hönan parat sig och tuppens klor rivit hönan. Därav kan det ibland behövas ryggskydd, eller hönssadel som det ibland kallas.

– Det ser bara ut som en sadel ibland när man har sidoskydd, men det är till för att skydda hönan och låta skadade hönor få chans att läka, säger Vallentunabon Marielle Jansson som tillverkar och säljer ryggskydd via sitt företag SweetStuffDesign.

Populärt i USA

Det hela började med att hon själv skaffade hönor och läste på om skötsel och gick med i olika hönsgrupper. Hon hörde om ryggskydden, som är populära i USA, och bestämde sig för att tillverka egna i olika material, design och storlekar.

– Jag skapade mitt företag för tre år sedan i och med att jag trycker upp och skapar egendesignade tyger – och så även ryggskydd för hönor, säger hon.

Fler visar intresse

Efter att ha skapt en Facebooksida och webb började hon sälja lite på egen hand, men nu har hon redan två återförsäljer som säljer ryggskydden: Högberga och Lantbutiken.

– Vad jag vet är jag den enda tillverkaren av ryggskydd som har återförsäljare och jag blev väldigt stolt, men förvånad, när de hörde av sig och ville sälja dem, säger Marielle.

Till varje ryggskydd skickar hon med information om passform, användning och justering. Priserna varierar från 40 kr upp till hundralappen. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10