Hjälper. Hässelbybon Laura samlar in mat och pengar till utsatta barnfamiljer.

Hon samlar till matkassar för utsatta barnfamiljer

Hässelbybon Laura Kasule hjälper fattiga barnfamiljer med mat för dagen. Just nu är läget akut för flera familjer i Västerort och Järfälla – och Laura efterlyser hjälp.

  • Publicerad 11:31, 13 nov 2019

"Många är i en sits där de måste välja mellan att betala hyran eller köpa mat", säger Laura Kasule. Foto: Privat

Vi har tidigare berättat om Laura Kasule som under flera år stod utan egen bostad för sig och sina två barn. I stället flyttade de runt bland vänner. Men sedan ett och ett halvt år tillbaka har familjen en fast adress i Hässelby och Laura jobbar heltid i en butik.

Laura hjälper, sedan hennes egen situation löste sig, andra barnfamiljer som har det svårt ekonomiskt genom att samla in pengar till matkassar.

Sanna är hemlös med sina två barn: "Förnedrande"

– Många är i en sits där de måste välja mellan att betala hyran eller köpa mat. Jag säger: betala hyran, så löser vi matpengarna, säger Laura.

Eget nätverk räcker inte alltid

Hon träffar alltid familjerna som hör av sig, berättar hon.

– Jag har sett många tomma kylskåp. De som får hjälp med mat får först visa kontoutdrag och beslut från socialtjänsten där familjerna nekats hjälp, ofta faller det på att föräldrarna inte är missbrukare. Man uppmanas skaffa hjälp genom sitt eget nätverk först, men det går inte för alla, säger Laura.

Hon uppger att hon brukar hjälpa en familj varannan månad, men de senaste veckorna har något hänt.

– Just nu är det sju familjer i Hässelby-Vällingby, Bromma och Järfälla som jag hjälper. Jag har varit aktiv i sociala medier om detta, det är så de känner till mig och tar kontakt, säger Laura.

Efterlyser hjälp

I grupper på Facebook har hon uppmanat den som kan att hjälpa till, antingen genom att själv köpa mat och skänka eller genom att swisha pengar som Laura sedan handlar för till familjerna. Familjerna får alltid vara anonyma.

– Idag ska jag hem till en mamma som varken har kvällsmat att ge sina barn eller frukost till i morgon.

Eftersom det är flera som är i behov av hjälp hoppas hon att folk vill engagera sig. Det som behövs är basala saker.

– Pasta, mjölk, smör, bröd. Sånt som barn gillar, säger Laura.

Svårt trots stöd

Jan Jönsson (L), socialborgarråd, säger att missbruksproblematik inte spelar in i socialtjänstens bedömningar när det gäller försörjningsstöd men att det har betydelse när det handlar om hjälp till bostad.

– När det gäller bostadsfrågan anses personer som har problem med missbruk eller lider av psykisk ohälsa vara en särskilt utsatt grupp som socialtjänsten har ett utökat ansvar för. Fullt fungerande människor har ett större personligt ansvar att ordna det själva, säger Jan Jönsson.

Han lyfter två scenarier som "inte är helt ovanliga" i fall med ekonomiskt utsatta familjer.

– Det finns familjer som får försöjningsstöd men som har sms-lån eller andra skulder sedan tidigare. Det täcker inte försörjningsstödet upp för. Ur samhällets synvinkel får de hjälp men deras verklighet kan ändå vara att de står utan pengar, säger han.

Ett annat exempel är familjer med låga inkomster som har dyra inneboendekontrakt. Ofta gäller det nyanlända familjer som själva valt att bo i Stockholm, enligt Jan Jönsson.

– Deras löner är för höga för att de ska ha rätt till stöd men de har inte tillräckligt när hyran är betald.

Vad tycker du att man ska göra då?

– Om man har stora ekonomiska problem kan man få budgethjälp och skuldsanering gratis via staden. En gång i sitt liv kan man också få skuldavskrivning om man är väldigt utsatt. När det gäller dyra hyreskontrakt – det kan låta hårt, men då måste man söka möjligheter i andra delar av landet där levnadsomkostnaderna är lägre.

Så kan du hjälpa

Den som vill skänka en matkasse kan höra av sig tiill Laura Kasule per mejl och bestämma träff någon stans i Hässelby. Mejla laurakasule@live.se.

 Det går också bra att swisha valfri summa så handlar Laura mat till familjerna för pengarna. Swisha 073-962 93 07.

Stockholm Direkt