DEBUTERAR. Charlotte Aquilonius nya spänningsroman kastar ett helt nytt ljus över Södermalm. Foto: Mostphotos/Pressbild

Hon sätter skräck i Södermalm

Med skräckromanen Här kommer natten vill författaren Charlotte Aquilonius ta det historiska Söder med in i nutiden. Men boken kan också få dig att kasta ett extra vakande öga på stolsgrannen på tuben.

  • Publicerad 19:00, 8 maj 2018

Det var när hon spatserade med en Coop-kasse i handen genom hemkvarteren i SoFo en helt vanlig sketen vardag som idén först föddes. Tänk om det – precis som det finns både nya och gamla byggnader på Söder – även skulle finnas nya och gamla människor? Hur skulle en 1600-talsmänniska fungera, placerad i det nutida Stockholm? Så var det första fröet sått till Charlotte Aquilonius nysläppta debutroman Här kommer natten – en dystopisk skildring av dagens Södermalm, där vampyrer lurar i varje hörn.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men någon renodlad fantasy är det inte tal om. Istället kretsar historien kring en karaktär som har bostadsproblem, ett nykraschat förhållande i bagaget och som är nervös inför sitt nya jobb.

– Jag vill behålla vardagskänslan, boken har varit ett sätt att använda min en egen vardag och göra den lite roligare. Sedan tror jag att vampyrer grubblar över ungefär samma saker som oss och inte behöver ligga så långt ifrån oss människor, säger hon och fortsätter:

– Du vet när man är på väg till jobbet på tuben och ser människor som istället verkar vara på väg hem efter en helnatt till exempel. Det är en eggande tanke, stressar de kanske hem för att solen är på väg att gå upp?

Vampire Lounge gör comeback

Boken utspelar sig enbart på Södermalm och Charlotte Aquilonius har använt sig av platser hon själv har en stark relation till, som Vitabergsparken och Skrapan. Den sedvanliga joggingrundan runt Årstaviken har givit upphov till bokens upplösning på Årsta holmar. Och kultbaren Vampire Lounge, som tidigare låg på Östgötagatan, har fått återuppstå i Charlottes värld.

– Boken är skräckromantisk, men den är också Södermalmsromantisk. Genom att ha med personer som var med från tiden då Fatburen hade en fin sjö som folk fiskade i, till att det blev ett träsk fyllt med malariamygg till hur det ser ut idag, så får läsarna med sig det historiska Söder in i nutiden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Även om Charlotte låtit sitt egna liv influera boken i hög grad, säger hon sig inte känna sig särskilt besläktad med vampyrerna.

– Nej, jag är ju först och främst vegetarian, haha. Men nu när du säger det, jag har ju en del sömnproblem... Så vi kanske inte är så olika trots allt.

Charlotte Aquilonius...

...har arbetat som förläggare på Bonniers Förlag i många år. Här kommer natten är hennes debutroman.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.