Den här dagen blir det pasta med vitmögelostsås, det gillar dottern Elsa. Foto: Mikael Andersson

Hon ska få barn att käka tryffelolja och räkmacka

Bebismat behöver inte vara lika med smaklös potatispuré, tycker kocken, småbarnsföräldern och Annedalsbon Henrietta Anefalk. Tillsammans med kändisgourmén Edward Blom och hans fru har hon skrivit en kokbok som vill inspirera föräldrar att pröva nytt till sina små.

  • Publicerad 16:50, 17 okt 2017

Alla ungar har ju perioder när de bara vill äta en enda sak.

"Mat har alltid fascinerat mig. Min syster är tvärtom så när hennes son föddes, det var innan jag själv fick barn, så satte jag igång att experimentera med olika smakkombinationer till honom. Sedan fortsatte jag till min dotter Elsa. Jag gjorde storkok och frös in, då blir det enkelt. Inte för att det är något fel på färdiga barnmatsburkar – det är praktiskt och säkert och bra att ha ibland. Men inte så kul!

De flesta föräldrar börjar med potatis när det är dags för bebisen att börja äta. Det är en enkel smak och snällt mot magen MEN den går ju att hotta upp! Testa koka med kummin och dill till exempel.

Nästan allt funkar

Jag gick loss på sådant jag gillar själv, och som funkar för barn. Örter, vinäger, smaksatta oljor, pastöriserade ostar. Ett av Edwards tips i boken är att helt enkelt mixa en räkmacka till barnet. Det är mest ett roligt inlägg men poängen är att man KAN göra barnmat av nästan allt.

För mig handlar mat om en upplevelse, att man sitter tillsammans. En god "bebispuré" kan funka för alla i familjen, och då slipper man stå och göra flera olika rätter till varenda måltid.

Jag ville vara med och skriva boken för att inspirera, men samtidigt behöver vi föräldrar slappna av och inte vara så hårda mot oss själva när det gäller barn och mat. Alla ungar har ju perioder när de bara vill äta en enda sak. Ett tag åt Elsa BARA korv. Vissa vill BARA äta köttbullar. Många vuxna blir stressade och oroar sig för att barnet aldrig ska lära sig tycka om något annat. Men kom igen, hur många vuxna känner du som käkar köttbullar sju dagar i veckan?"

Henriettas dotter Elsa och paret Bloms son Melchior är med i boken. Foto: Mikael Andersson

"Det går att göra goda bebispuréer som även vuxna gillar och kan ha som tillbehör", säger Henrietta Anefalk. Foto: Mikael Andersson

Henrietta Anefalk

Ålder: 29

Familj: Maken Tomi, bonusdöttrarna Alva, 13, Nora, 12 och dottern Elsa, snart 3.

Bor: Annedal, Bromma

Gör: Jobbar som ansvarig för Arlas provkök, vilket bland annat innebär att provlaga alla deras recept.

Bakgrund: Utbildad på restauranghögskolan i Grythyttan, har jobbat som kock och kökschef på restauranger i Sverige och utomlands.

Aktuell: Har precis släppt boken "Mums för minigourmeter och matgladisar" tillsammans med Edward Blom och Gunilla Kinn Blom.

Henriettas hetaste tips

Hotta upp potatisen! Släng ner lite kryddor i vattnet när de kokar.

Variera mera! Låt bebisen testa olika smaker, anjouvis är till exempel en ypperlig barnsmak. Men kom ihåg att det tar 15 gånger att vänja sig vid en ny smak.

Skippa bananen! Eller, ersätt åtminstone inte mat med banan utan ha frukt och bär som efterrätt, eftersom det är en inkörsport för sötare livsmedel.

Var snäll mot dig själv! Alla barn har perioder när de bara vill äta en sak.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.