Nu söker konstnären Saadia Hussein tjejer och kvinnor som vill vara med och göra en ny väggmålning på Konstkuben i Fittja. Foto: Julia Hörnell, Botkyrkabyggen

Hon ska göra väggmålning om systerskapet i Fittja

Hallå där... Saadia Hussein, konstnär och projektledare för Konstkuben i Fittja. Nu drar arbetet med nästa väggmålning "Systrarnas konst" igång. Berätta, vad är det som är på gång?

  • Publicerad 09:44, 1 feb 2018

De väggar som byggs upp mellan oss för att skydda eller separera bryts ner med färg

– Konstkuben är en plattform som ska ge plats åt Fittjas berättelser, den är av, för och med Fittja. Tidigare har jag gjort väggmålningar med barn och mammor och nu är det systrarnas tur. När mammorna hade invigning för sin målning tog de med sig sina väninnor, släktingar och döttrar. Jag såg systerskapet här och ville göra plats för det.

Mammorna målar en ny bild av Fittja - nu invigs deras väggmålning

Nu söker du de som vill skapa målningen med dig. Vem kan vara med?

– Nu under februari ska vi hitta systrar i alla olika åldrar i området. Jag har bjudit in mammorna från förra målningen och kvinnorna i Qvinnaprojektet (Botkyrkabyggens arbetsmarknadsprojekt reds anm) och redan. Men alla kvinnor och tjejer i Fittja som vill vara med kan anmäla sig.

Storm kring väggmålningen i Fittja – nu byts den ut: "Hyllar kriminalitet"

Måste man vara bra på att måla?

– Nej, tvärtom. Alla säger "jag kan inte måla, jag är inte duktig", men min uppgift som konstnär är att få alla att känna sig trygga i arbetet. Jag pratar ofta om klass och kreativitet och vem som får möjlighet att vara kreativ. Konsten och kreativiteten är för alla. På våra verkstäder är fokus på att ha roligt, det ska vara bra stämning med bra musik och kännas tryggt. Det är det viktiga, resultatet är ett minne.

Vad betyder en väggmålning i ett område tror du?

– När man ser något på en vägg så drabbar det en. De väggar som byggs upp mellan oss för att skydda eller separera bryts ner med färg, man glömmer bort att det är väggar. Nu blir de istället fönster till Fittjas berättelser. På en sida sitter Fittjas mammor och vakar och beskyddar, på den andra hänger barnens verk som pratar om Fittjas framtid. Det är så mäktigt, jag älskar att jobba med det här.

För het för Fittja – nu hajpas väggmålningen "Rest in Peace" av kultureliten

Vill du vara med?

Kontakta Saadia på saadia@saadia.se eller ring på 0733-64 45 98.

Den nya målningen sätts upp i maj vid målningarna av Fittjas mammor och barn som är där idag.