Lokalbo. Journalisten Aminata Grut har startat superlokala Skarpnäcks nyheter. Foto: Erik Simander

Hon ska lyfta andra delar av Skarpnäck

Det behövs en lokal nyhetskanal som presenterar fakta och inte sensationsjournalistik. Det tycker Aminata Grut som startat nättidningen Skarpnäcks nyheter.

  • Publicerad 15:21, 7 sep 2017

Det är ett slitet ord, men det saknas verkligen reportrar med olika erfarenheter och nätverk.

Det var inte tänkt att journalisten Aminata Grut skulle sjösätta Skarpnäcks nyheter riktigt än, men den senaste tidens skjutningar, bland annat i Skarpnäck, gjorde att hon drog i gång nyhetssajten ändå.

– Mainstream-media skriver ofta om de här händelserna på ett upphaussat, sensationslystet sätt. Får man som lokalbo bara den bilden, då är det klart att man kan bli rädd. De går inte på djupet, säger Aminata Grut och menar att det är här Skarpnäcks nyheter kan bli en motvikt.

LÄS ÄVEN: 14 döda i över 70 skjutningar i Stockholm

– Vi som bor här har lokalkännedom och kan berätta om eller intervjua människor om hur det verkligen är här, säger hon.

Ideellt till att börja med

Vi ses i Skarpnäcks kulturhus där Romska kulturdagarna pågår. Aminata Grut är på plats för att skriva för den superlokala sajten. Nu driver hon projektet själv ideellt, men hon hoppas kunna knyta fler journalister och andra aktörer till sidan på sikt.

Hon säger att Skarpnäcks nyheter inte ska bevaka några specifika frågor, utan ”vara en lokal och oberoende spelare som kan hjälpa till att förklara olika saker”.

– Det kan handla om att jag frågar stadsdelen vad som händer med det trygghetsskapande arbetet som de lovat att dra i gång. Min ambition är att på något sätt skapa forum där lokalbor får ställa frågor och styra vad jag ska ta reda på.

LÄS ÄVEN: Vi i Skarpnäck ger inte upp – kampen fortsätter

Aminata Grut har bott i Skarpnäck sedan 1999 och säger att hon trivs bra. Hon tycker inte att området har blivit vare sig mer eller mindre stökigt än då.

– Men den förändring jag sett är att det förekommer mer skjutvapen nu. Jag ser ungdomar i min krets som hamnar i en dålig spiral. Jag tror att media i sin bästa form kan göra en förändring där. Vi kan berätta för vuxna hur de kan engagera sig lokalt. Och jag har idéer för hur jag skulle kunna engagera lokala unga i Skarpnäcks nyheter, säger Aminata Grut.

LÄS ÄVEN:

Saknar mångfald

På frågan vad hon saknar hos de stora redaktionerna svarar hon mångfald.

– Det är ett slitet ord, men det saknas verkligen reportrar med olika erfarenheter och nätverk. När jag jobbade på Ekot diskuterades det om vi behövde säkerhetsväst för att åka till Rinkeby. Jag ville nästan skratta, för det kändes så absurt för mig som har vänner där och brukar vara där.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48