1600-tal. Kolartorp byggdes på 1600-talet och har alltid varit en plats för arbete. Foto: Claudio Britos

Hon ska rädda Gömmarens historia

Åtta år gammal såg hon sitt hus i Klarakvarteren rivas. Där tändes hennes kärlek till gamla byggnader och miljöer. Nu ska Hanna Brodda med hästar, får och getter restaurera Kolartorps 400-åriga historia.

  • Publicerad 11:53, 4 jun 2018

– Det är som Narnia. 200 meter bort är det fullt med bilar och människor. Här är det helt annorlunda, säger Hannas son Douglas Brodda.

Ett stenkast från Sveriges största handelsområde, Kungens kurva, ligger en litet rött torp från 1600-talet. Medan världen runt om har kastats in i förändring efter förändring har Kolartorp förblivit just det, ett torp. Torpet har fått sitt namn efter kolarna som bodde där för hundratals år sedan.

Torpet var från början en arbetarbostad under Vårby gård. På tomten kan man fortfarande se resterna av det som var en kolmila, där kolarna hettade upp ved till träkol.

Under en period i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet kallades torpet Ryttartorp No 2 eftersom det då bodde dragoner ur Livregementet där. Ett tag bodde även grenadjärer på torpet. Den sista soldaten att lämna torpet var Johan E. Lindblom år 1834, då hans tjänst blev indragen och han bytte bana och blev torpare på Fullerstatorpet Jeriko.

Under 1900-talet beboddes torpet istället av småbönder och konstnärer. Innan Hanna Brodda bodde familjen Flodqvist på torpet, där Putte Flodqvist var jazzmusiker och hans son Jan ”Fennard” målade tavlor.

Men under början av 2000-talet har det inte varit mycket djur som betat upp marken. Sakta men säkert har det som i hundratals år varit ett öppet landskap fullt av olika växt- och djurarter börjat växa över.

– Vi har haft en överdriven respekt för naturen ända sedan Almstriden. Som Göran Greider en gång kallade det, vi hade ”biofobi”. Om vi helt plötsligt inte håller djur och sköter om det landskap som varit öppet... Det är ett jätteingrepp. Det finns tusentals djur och växter som är beroende av den miljön, säger Hanna Brodda, torpets nya ägare.

Foto: Claudio Britos

Jag är uppvuxen i ett gammalt hus som låg i Klarakvarteren. Jag var åtta bast när de rev det och jag tänkte att de måste ha varit galna. Det var ju så vackert.

I december köpte Hanna Brodda Kolartorp, som tidigare hyrdes ut av Huddinge kommun. Nu betar hästar i hagarna runt om.

Sly har röjts bort ur den omgivande skogen. Och snart ska ett gäng höns flytta in.

I och med betet kikar allt mer av den forna miljön fram. Miljöer som annars hade kunnat gå förlorade. Hanna Broddas livslånga dröm har gått i uppfyllelse.

– Jag är uppvuxen i ett gammalt hus som låg i Klarakvarteren. Jag var åtta bast när de rev det och jag tänkte att de måste ha varit galna. Det var ju så vackert.

Genom en nystartad kulturförening kommer torpets historiska miljöer att synliggöras mer och tillvaratas. Förra helgen anordnades en första dans på logen.

Hjälp. Erik Fredlund har hjälpt kommunen att ta hand om djur på Kolartorp i många år. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Semester för Rådsparkens djur

Till sin hjälp har Hanna Brodda Erik Fredlund, som hjälpt kommunen att ta hand om stället ideellt under flera år. Under somrarna har han tagit hand om djuren i Rådsparken, som kommer till Kolartorp för att få semester.

Erik Fredlund är tacksam för Hanna Broddas ankomst.

– Det har varit storstiltje här i många år. Konstnären som bodde här tidigare drog fram bössan om folk kikade förbi. Men nu är det liv i luckan, säger han.

Ny kulturförening

Den nystartade Kolartorps kulturförening ska verka för kulturhistoriska tillvägagångssätt att ta hand om djur och natur. Dessutom utlovas dans på logen och andra kulturella tillställningar.

Facebook: Kolartorp kulturförening - Kungens Kurva.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.