Hon skapade populär äldregrupp

När arbetslivet tar slut ställs många inför en ny utmaning. Att hitta ett sammanhang utanför jobbet. – Tillhör man inte något äldreboende kan det vara svårt att få kontakt, säger Charlotta Frennby, PTP-psykolog hos Familjeläkarna Bålsta som startat en äldregrupp.

  • Publicerad 07:55, 7 mar 2019

Det finns mycket liv kvar att leva efter pensionen. Det är då chansen finns att göra vad man vill, men det som låter som en drömtillvaro behöver inte nödvändigtvis vara det. Ledighet kan också betyda ensamhet.

– Den här gruppen tillkom för att jag träffade många patienter som jag upplevde befann sig i en liknande situation. De hade gått i pension, funderade mycket på åldrande, vad det innebar och ställdes inför frågeställningar som var existentiella, praktiska och att de saknade någon form av meningsfullhet, säger Charlotta Frennby.

Ville förvalta kunskapen

Hon tar emot på kontoret hos Familjeläkarna för att berätta om gruppen som blivit så populär att det nu ser ut att bli en ny kort efter att den nuvarande haft sin sista samling.

– Jag har velat jobba med grupper och jag såg att i den här gruppen fanns det ett stort behov, men jag upplevde också att när jag träffade de här patienterna så gav det så mycket. De är väldigt inspirerande på många sätt trots att man kanske generellt sett ser på äldre som en grupp som inte tillför så mycket. De här människorna har många kloka synpunkter, har varit med om mycket och har en erfarenhet som glöms bort. Det kändes synd att inte förvalta det.

Utmaningar efter jobbet

Arbetslivet innebär något slags sammanhang. Det finns givna relationer, uppdrag och sådant som kräver ens tid och tankeverksamhet. När det tar slut väntar nya utmaningar.

– Det är som att vi vet var vi ska hela livet. Att vi ska söka någon utbildning, sedan ska vi bilda familj, köpa hus, skaffa jobb, utveckla oss själva. När vi fyller 65 eller kommer upp i den åldern att vi inte kan eller får jobba längre tar det bara stopp och så ska vi fylla det själva. Där behöver vissa vägledning för att inte tappa bort sig själva. Det är lätt att tänka att ”nu ska jag rensa garderoben på heltid” och tro att det är toppen, men det är det inte.

Någon att prata med

Människorna i Charlottas grupp är inte bara ensamma. Där finns även de som har ett rikt socialt liv. Det i sig behöver dock inte betyda att man har någon att prata med om sådant som snurrar omkring i huvudet.

– Det måste finnas en trygghet och en vilja att prata om sådana här saker. Ofta tror jag att man ägnar sig åt aktiviteter, vilket är ett jättebra sätt att lära känna varandra, men man kanske aldrig riktigt får lufta de här sakerna som man tror att man är ensam om att känna. Sedan visar det sig att alla sitter med de här tankarna.

Hur går det till rent praktiskt?

– Vi sitter i ett konferensrum. Det är inga gruppbehandling utan vi dricker kaffe, jag har olika teman för varje tillfälle och presenterar lite kunskapsmässigt och bjuder in så att man kan dela erfarenheter i gruppen. Jag har också försökt få in lite konkreta uppgifter, saker jag vill att de ska reflektera över. Det har också gett effekt.

Ont om män

Gruppen har stor spridning åldersmässigt. Dock inte när det gäller könen.

– Vi har haft bara en man och han kunde nog inte riktigt relatera till gruppen helt och hållet. Det tror jag beror på att han hade en mer aktiv livsstil än vad de andra hade. Men de här processerna går ju alla igenom så det ska vara lika mycket till för män som för kvinnor. Så min förhoppning är att rekrytera fler män till nästa grupp.

Skokloster hoppas på 10 000 motorvurmare

Stockholmstidningen Gasoline Magazine arrangerar en stor motorträff den 25–26 maj. Där allt ifrån gamla bilar till nya båtar kommer visas upp. Folk kommer krylla runt Skokloster Hotell i Håbo kommun...söndag 19/5 1:15

Nya torget: ”Ska blomma överallt”

”Grått och trist”, ”en riktig gråzon”, ”en stenöken”. Kungsängenborna uttrycker besvikelse över sitt nya torg, men Linda Edgren på kommunen lovar att det kommer att grönska.lördag 18/5 15:15

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt