Ostbricka i skala 1:12. Anna Werner från Djursholm älskar att göra mat i miniatyr. Foto: Privat/Mikael Andersson

Hon skapar ett helt liv i miniformat

Hon gör små, små dockor och mat som de kan äta. Men även högklackade skor och klinkergolv. Anna Werner från Djursholm har tagit dockskåpen från att vara leksaker till att bli små konstverk.

  • Publicerad 15:44, 28 aug 2019

Som åttaåring fick Anna Werner från Djursholm sitt första dockskåp. När hon slutat leka med det packades dockskåpet ner och ställdes undan. Men som 25-åring gick hon förbi en dockskåpsbutik och köpte ett nytt dockskåp.

– Då började jag få upp intresset och fick reda på att det finns ett miniatyrsällskap där de har kurser i allt från att installera el och bygger möbler, säger Anna.

Hon beskriver sig som väldigt hemkär.

– När man inte kan skaffa sig alla sorters hus, säg av puts eller trä, gammalt eller nytt, skaffar man det i miniatyr och inreder efter husets stil. Det är en fantastisk hobby, du kan agera vad du vill; snickare, elektriker, plattsättare och inredningsarkitekt. Man kan gå på kurser och lära sig lägga klinkers gjorda av äggkartong, säger Anna.

Det är en av trenderna inom miniatyrvärlden; att återvinna saker.

– Som att göra en barstol av en napp eller en diskho av ett sådant där litet smörpaket.

Minibling. Chanel och Dior finns i liten skala i Danderyd. Foto: Privat

När det gäller Annas egna inköp är det numera kvalitet som gäller.

– Även om jag hade fina möbler förut kanske jag köpte en lite billigare variant. Men så upptäckte jag att ”på den byrån går lådorna att dra ut”. Nu köper jag bara top quality eller om det är så att man kan göra om en möbel.

”Fina” möbler kan kosta några tusenlappar. Men Anna tillverkar också egna saker, som kläder, dockor och själva skåpen. Och helt fascinerande små skor.

– Jag gick på kurs med en italiensk kvinna som bara gör skor och handväskor, mycket Chanel och Dior. Jag gillar att de är så extravaganta, för jag gör skor som jag aldrig skulle klara av att gå i själv.

Märkesskor. Givetvis ska även små figurer ha moderiktiga skor. Foto: Privat

Folk brukar först vara lite frågande när de hör om Annas hobby. Men sedan kommer frågor som ”hur många förstoringsglas har du?” eller ”jobbar du med pincett?”.

– Miniatyrvärldar har fascinerat människor i alla tider. Och det är en rolig hobby för miniatyrerna präglar samhället vi lever i. Många gör också saker ur minnet, ett barndomshem eller ett sovrum på landet.

För att komma så långt som Anna gjort har det tagit en lång rad kurser och mässor. Men ännu säljer hon inte sina små konstverk.

– Jag är med i årets Konstrunda i Danderyd för att visa upp miniatyrerna. Jag vill att fler ska börja, jag får sådant utlopp för min fantasi så du anar inte, säger Anna Werner.

Blomdörren ledde Charlotta till Markims kvinnohistoria

Nyheter "Det fanns en själ i huset när vi flyttade hit" Vad döljer sig bakom den blommiga dörren i det gamla huset i Markim? Det visar sig vara en envis konstnärinna som lämnade avtryck i bygden under sin livstid. Charlotta Didriksdotter Sjöberg, som...fredag 13/9 16:24

I Danderyd är varannan bil extra tung

Nyheter 48 procent av bilarna väger mer än 1,5 ton I Danderyd kör knappt varannan person en motorstark bil, åtminstone om man ser till den statistik som länsstyrelsen har tagit fram.fredag 13/9 16:18
Stockholm Direkt