Hon skapar solceller – som inte syns

Hägerstensbon Anna Svensson skapar solceller som är så välintegrerade i hus – att de inte syns. Det givna målet? Få fler att satsa på solenergi.

  • Publicerad 16:30, 12 apr 2018

Trots att mörkret håller Sverige i ett järngrepp halva året tror Anna Svensson att solceller är framtiden. Hon är bara 31 år men redan känd i branschen för sitt sätt att integrera solceller i byggnader. Hennes dröm om att skapa förnybar energi har hon haft länge.

– Det har alltid funnits ett intresse för att göra något som gör nytta och jag tror att solceller är framtidens energi genom att utnyttja en energikälla som är miljövänlig och gratis, säger hon.

Största solcellsanläggningen invigd i Frihamnen

Anna arbetar på Svenska företaget SolTech Energy som har specialiserat sig just på integrerade solceller. Hon är även innovatören bakom ett av företagets stora satsningar– en takpanna gjord av solceller, som kan ersätta befintliga takpannor på fastigheter.

– Det bästa med arbetet är att man får göra allt vad det innebär från idé till färdig produkt. Jag ville skapa något enkelt som alla känner till, därför liknar produkten samt dess läggning, en vanlig betongpanna, Unikt med den takpannan (SolTech ShingEl) med integrerad solcell, är att man kan gå på den, den är starkare än en betongpanna samt att det är lätt att byta ut en enskild solcell om det skulle behövas, säger hon.

Den största marknaden för solceller är dock inte i Sverige. Tittar man globalt så installerar Kina mer än hälften av alla solceller, vilket gör dem till världens största producent av solenergi. För Anna resulterar det i en vardag på Skype eller i ett flygplan till Hangzhou i Kina, där hon ansvarar för utvecklingen av solpannan.

– När man kommer till Kina så kan man förstå varför de satsar på hållbar energi, luften är vissa dar väldigt förorenad, säger hon.

Trots att Kina ligger i framkant så har Anna ändå valt att bo kvar i sin lägenhet i Hägerstensåsen. Ett enkelt val enligt henne själv.

– Jag vill vara tillsammans med min familj och jag trivs här. Så klart är det väldigt mycket resande. Men de jag arbetar med är så himla duktiga och långt före många andra jag träffat, säger hon.

Går förbi huset med "sin panel" på varje dag

Och inte långt bort från där hon bor på Nyårsvägen 15 i Hägerstensåsen för att vara exakt, har ett hus bytt ut taket till solcellspanelerna som Anna skapat, och hon går förbi byggnaden nästan varje dag.

– Det är så kul att se något man gjort kommer till användning. Det var fastighetsskötaren själv som var i kontakt med oss. Man ser knappt att det är solceller, vilket är tanken, säger hon.

För just tanken att göra solcellerna så osynliga och snygga som möjligt verkar vara Annas drivkraft. På bordet ligger färgade glasrutor och Anna lyfter upp en och håller framför ansiktet, rutan är nästan helt genomskinlig, förutom de små svarta prickarna som är spridda över glaset.

– Det är en semitransparent solcell. Man ersätter fönstren med dessa. Man kan göra dem i olika färger vilket skapar en spännande fasad och vi ser att efterfrågan ökar. Det här tror jag är framtiden, säger hon.

På taket ligger 384 stycken solcellspaneler täcker en yta på 149 kvadratmeter och kommer att generera 13 800 kWh / år. Foto: SolTech Energy