Bokfest. Monika Frick hoppas på stor uppslutning på söndag. Foto: Privat

Hon skrev boken som en del i sitt sorgearbete

När Monika Frick förlorat sitt barn, som föddes med hjärtfel, började hon skriva på en bok för att bearbeta sorgen och stötta andra. Tretton år senare är "Fjärilen Rosali opererar hjärtat" klar och på söndag väntar stor gatufest i Norra Djurgårdsstaden.

  • Publicerad 10:57, 14 maj 2019

För tretton år sedan föddes Monika Fricks första barn. Kort efter förlossningen upptäcktes att flickan hade ett hjärtfel och hon flögs till Lund för att opereras. Operationen gick bra men bara några dagar senare fick hon en hjärtinfarkt som tog hennes liv.

Som en del av av sorgeprocessen började Monika och hennes mamma Carina att skriva på en barnbok. Historien kretsar kring fjärilen Rosali som föds med hjärtfel och behöver opereras. Men där slutar också likheterna med Monikas egna historia.

– Det går bra för fjärilen. Tanken är att boken, som ges ut i samarbete med Hjärtebarnsfonden, ska vara ett stöd för barn som har hjärtfel och befinner sig mycket i sjukvårdsmiljö, säger hon och betonar att det faktiskt är en lekfull och glad historia.

Här får du snabbmaten – som i USA

Arbetet blev ett sätt att bearbeta sorgen men samtidigt innebar den känslomässiga påfrestningen att boken blev liggandes på is under många år. Men nu är tiden slutligen mogen för ett boksläpp, vilket också ska firas – rejält. På söndag den 19 maj är det releasefest i Norra Djurgårdsstaden och Monikas förhoppning är att det utvecklas till en riktig gatufest längs Lövängsgatan.

Mello-Robins nya projekt – barbershop med kafé

– De första anmälda 20 hjärtebarnen, alltså barn med medfött hjärtfel och deras familjer, som anmält sig via en länk på Facebook-sidan bjuds på burgarbuffé på Rockin Grill där jag också säljer vår bok till förmånligt pris. StikkiNikki bjuder alla på glass och även Rusty Rascals ställer upp med sponsring och erbjudanden, berättar Monika som hoppas att många boende i Norra Djurgårdsstaden vill delta i festen och samtidigt stötta hjärtebarnen.

– Alla intäkter går till Hjärtebarnsfonden.

Festen pågår klockan 14–17.

Glassdrottningen från Texas öppnar nytt i Norra Djurgårdsstaden

95 procent överlever

I Sverige föds det tre barn med hjärtfel varje dag.

Ungefär hälften av dem behöver opereras för att överleva.

Men tack vare stora framsteg inom barnhjärtkirurgin överlever 95 % av barnen och får ett långt liv.

Källa: Hjärtebarnsfonden