Deckarförfattare. Lotta Luxenburg kommer ut med en ny bok nästa sommar. Foto: Mimmi Epstein

Hon skriver om mord på Kungsholmen

Kläder, inredning och deckare. Kungsholmsbon Lotta Luxenburg ska snart börja skriva på sin tredje deckare från sin butik vid S:t Eriksbron.

  • Publicerad 10:53, 13 sep 2018

För fem år sedan debuterade Lotta Luxenburg med deckaren "Försvunnen". Huvudpersonen, polisen Nick Johansson, bor liksom hon själv på Scheelegatan och handlingen utspelar sig till stor del på Kungsholmen.

Lotta Luxenburg har tidigare jobbat på reklambyrå och driver numera inrednings- och klädbutiken Lolux på S:t Eriksgatan. Det är mest där hon sitter och skriver men från början var det långt ifrån självklart att det skulle bli en bok.

– Jag känner det lite som att jag har halkat in på ett bananskal. Jag älskar själv att läsa deckare och det var en period när jag hade läst fem i rad som jag inte tyckte om särskilt mycket. Då tänkte jag att kan de så kan väl jag, säger Lotta Luxenburg.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En bok blev det. Och en till. I slutet av augusti kom den fristående uppföljaren "Spårlöst" som ljudbok. Nu har författaren dessutom skrivit på ett avtal för en tredje bok som ska ges ut sommaren 2019.

– Jag vet inte vad den ska handla om än, men den ska vara inlämnad först i april så det är lugnt. Jag har aldrig en historia klar när jag börjar. Jag tycker att det är jättekul att folk läser mina böcker men det känns fortfarande lite konstigt. Och läskigt när de man känner gör det, säger Lotta Luxenburg.

Har du något tips till dem som vill skriva en bok?

– Sätt upp kortsiktiga mål. Mitt var först att skriva minst fyra sidor per dag. Slutet brukar jag komma på när jag har skrivit ungefär halva boken.