Hon ställer kungens alla klockor – varje vecka

Urmakaren från Enskede fick det prestigefyllda uppdraget – att ansvara för kungens klockor. Varje vecka är Sophia Reuterdahl på slottet och vrider upp klockor.

  • Publicerad 20:10, 3 feb 2019

Det är fredag morgon och snön vräker ned på yttre borggården vid Stockholms slott. Hovurmakare har redan jobbat i två timmar när hon släpper in tidningen. En gång i veckan är hon på slottet och vrider upp alla kungens klockor. Just det, vrider upp, och justerar visarna.

– Om jag inte gör det stannar de. Då har vi klockor som visar fel tid och det går ju inte, säger hon och tar oss upp ett våningsplan.

80 klockor ska kollas

Totalt 80 klockor ska hinnas med innan dagen är slut. Första klockan står på spiselhällen i Konseljsalen. Den har stannat.

– Det här gör mig väldigt fundersam! Jag har ju precis renoverat den, säger Sophia Reuterdahl, och plockar fram sitt etui med väldigt små verktyg.   

Klockan hon pratar om är en Hofvenschiöld - klockorna döps efter urmakaren, eller mästaren, som har gjort dem – från 1700-talet.   

– Kungen hade ett möte, skifteskonselj, här med nya regeringen tidigare i veckan, då kanske det hände något som störde urverket.

Varligt öppnar hon glaset, vrider upp klockan med en nyckel, på två ställen, och ställer den rätt.

Första hovurmakaren på 100 år

Sophia Reuterdahl är fjärde generationen urmakare och har sin verkstad i Gamla Enskede. När hon öppnade sitt urmakeri 1996 bodde hon i Enskede, men är numera bosatt på Östermalm. Kungens urmakare har hon varit sedan 2013 och sedan dess besöker hon slottet varje vecka.

Vad händer om du blir sjuk?

– Det händer tack och lov inte så ofta, men om det skulle vara så, så går jag hit några dagar senare bara, på helgen om det krävs. Varje klocka har sin egenhet och måste skötas på ett särskilt sätt, så det är svårt att överlåta jobbet till någon annan.

Men semester tar hon, då sköts klockorna av en intendent på slottet. Det var när urmakaren innan henne skulle gå i pension som Sophia fick frågan om hon ville ta över. Själva titeln fick hon av kungen 2017.

– Jag är den första personen på nästan 100 år som fått den formella titeln hovurmakare och det känns väldigt roligt och hedrande.

"Får inte vara mörkrädd"

Att promenera genom Stockholms slott är som att lämna 2019 och göra en resa 300 år bakåt i tiden. Väggar och tak och de antika möblerna är vackert dekorerade och i varje sal hänger kristallkronor. Här har en massa kungar och drottningar levt sina liv.       

– Det är mäktigt på något vis. Det tog ett tag innan jag började känna mig ”hemma” och hitta här. Det finns ungefär 660 rum på slottet. Det händer att jag är ensam kvar när personalen har gått hem. Då får man inte vara mörkrädd, jag har alltid en ficklampa med mig.  

I varje rum står en eller flera klockor, den ena mer magnifik än den andra, och sannolikt extremt dyrbar. Varje klocka är som ett eget konstverk.

- Man måste röra sig försiktigt, och låta det ta den tid det tar med varje klocka. Jag kan inte gå runt tänka på hur värdefulla klockorna är, eller att jag ska råka tappa något när jag står på stegen. Det skulle aldrig fungera.

Efter hand har hon fått en särskild relation till varje klocka.

– Jag vet vad den kräver och följer den år efter år, de blir som ”mina”. Det gör jobbet så intressant.

Den första på 100 år som fått titeln hovurmakare: Sophia Reuterdahl. Utöver Stockholms slott har hon underhållsansvar för klockorna på ytterligare tio kungliga slott i landet. Foto: Sacharias Källdén

Stockholms slott

Stockholms slott är kungens och drottningens arbetsplats, och kontor för de ämbeten som ingår i Kungliga Hovstaterna. Slottet är ritat av arkitekt Nicodemus Tessin den yngre och stod klart 1754. Det har mer än 600 rum fördelade på elva våningar. Slottet öppet för allmänheten varje dag 10-16. Guidade visningar varje halvtimme.