Tar saken i egna händer. Ines Merai öppnar alternativ fritidsgård för Flemingsbergs äldre ungdomar. Foto: Sara Ringström

Hon startar alternativ fritidsgård i Flempan

Sedan fritidsgårdarna i Flemingsberg och Visättra stängde och den övre åldersgränsen sänktes till 16 år har flera ungdomar börjat hänga hos tonårsmamman Ines Merai och hennes förening.

  • Publicerad 20:00, 19 jan 2020

I augusti invigdes föreningen Kvinnornas bildningshus i en lokal på Diagnosvägen 11E i Flemingsberg. Det är en samlingsplats för utländska kvinnor i närområdet med aktiviteter för integration och personlig utveckling.

Nu har det också blivit en plats för områdets unga.

– Ungdomar brukar komma då och då till lokalen för att ha någonstans att vara. Jag har själv en ungdom som snart blir 18 år, och jag upptäckte att alla de här ungdomarna bara står i centrum. Då sa jag att de är välkomna hit, säger Ines Merai, ansvarig för föreningen och verksamhetsutvecklare på det muslimska studieförbundet Ibn Rushd.

Flempans bibliotek och fritidsgård dröjer

Många av ungdomarna är i gymnasieåldern. Sedan i somras är de inte längre välkomna på fritidsgårdarna sedan Huddinge kommun valde att sänka den övre åldersgränsen från 19 till 16 år.

När Ines hörde talas om detta så bjöd hon in ungdomarna till föreningslokalen. I november bjöd studieförbundet Ibn Rushd in till ett gemensamt möte med ungdomar, polis och kommunen för att diskutera hur de tillsammans kan ta hand om ungdomarna i området.

Man tog specifikt upp hur man kan fånga upp de som är 16 år och uppåt, som nu är portade från de vanliga fritidsgårdarna.

– Jag hade bjudit in alla ungdomarna att komma in och säga vad de tycker. Vad de vill och varför de hänger i centrum. Vi hade en öppen diskussion där ungdomarna ställde frågor, berättar Ines.

Ny ungdomsförening

Mötet landade i att man kommer starta en ungdomsförening – där ungdomar och studieförbundet gemensamt kan anordna aktiviteter som exempelvis teater, musik och idrott. Ungdomsföreningen kommer kunna ha sin verksamhet i lokalen på Diagnosvägen, berättar Ines.

– Vi ska bestämma tider och aktiviteter tillsammans med ungdomarna, säger hon.

Planen är en åldersgräns på 15 år och uppåt. Tills de fasta tiderna är spikade är ungdomar välkomna klockan 17–21 på helger.

– Det finns mycket fördomar. Alla de här ungdomarna är inte kriminella. Men många har ingenting att göra och att bara stå i centrum och inte ha någonstans att gå kan leda till att de hamnar på fel väg. Jag försöker göra mitt bästa för att kunna hjälpa dem. Våra ungdomar är framtiden.

Fritidsgårdens unga vill inte flytta

Fritidsgårdarna stängde

I våras stängde biblioteket och de fritidsgårdarna i Flemingsberg och Visättra.

Den nya verksamheten skulle öppna i Fleminghallen i september förra året, men nu skjuts öppningen upp på obestämd tid eftersom kommunen inte kommer överens med hyresvärden.

I juni meddelades Huddinge kommun att den övre åldersgränsen på fritidsgårdarna sänks från 19 till 16 år.