Festfixaren. Cherin Jumha vill skapa en inkluderande och familjär stämning. Foto: Jannie Flodman

Hon startar ny lesbisk era för Stockholm

Efter sju år har Cherin Jumha lagt ned Tjejfesten. Istället kliver hon in i en ny lesbisk era med klubben Hera som har premiär under Prideveckan.

  • Publicerad 08:47, 22 jul 2019

– Det här är verkligen en perfekt lokal.

Cherin Jumha lutar sig tillbaka i en av sofforna på restaurang Fandados i ABF-huset på Sveavägen. Här sker premiären för klubben Hera den 2 augusti. Och lokalen är "perfekt" av flera anledningar.

– Att den ligger så centralt gör att folk kan ta sig hit från alla delar av staden. Den är också tillgänglighetsanpassad och här finns personal som vet hur man bemöter människor på bästa sätt, säger hon.

Dags för någonting större och bättre

För den med insyn i Stockholms lesbiska klubbscen är Cherin Jumha ett bekant namn. Framför allt genom Tjejfesten, en klubb som under sju år arrangerade populära fester men som gick i graven tidigare i år. Efter sista klubbkvällen, på Torsgatan 10 i april, lämnades besökarna med en riktig cliffhanger: "Vi i crewet kommer inte försvinna från stans klubbliv utan kommer att utvecklas till något bigger & better för våra lesbiska friends, håll utkik i sommar."

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och nu är det alltså dags.

– Man skulle kunna säga att Hera är en utveckling av Tjejfesten. Tanken är att vi ska jobba bredare och mer inkluderande. Det ska vara mer av en gemenskap, säger Cherin Jumha.

Foto: Jannie Flodman

Foto: Jannie Flodman

Hon driver Hera på egen hand, men framhäver gästernas betydelse. När hon pratar om framtiden bubblar hon av idéer om medlemskort och annat som ska stärka känslan av en gemenskap, ett community.

– Det ska vara gästernas klubb och då är det viktigt att de som hjälper till genom att sprida ordet och komma på klubben också får någonting tillbaka, att det känns familjärt.  

Musiken har en nyckelroll

Anledningen till att hon började engagera sig i stans klubbliv var att hon själv hade svårt att hitta ställen att gå till. Inte minst vad gäller musiken, som ofta bestod av schlager.

– Det behövs en ny gemenskap för stans lesbiska. Det tenderar att bli väldigt vitt på lesbiska klubbar, vilket gör att sådana som jag inte känner oss hemma. Musiken är superviktig. Det kommer vara R&B, dancehall och hiphop, men ingen schlager, ler hon.

Populär queerbar på Södermalm stänger

I nuläget vet hon inte hur ofta klubben kommer återkomma, istället fokuserar hon helt på premiärkvällen.

– Jag är jättenervös! Det är jag inför varje fest. Jag vill verkligen att allt ska bli så bra som möjligt.

Pride edition: Hera – a new lesbian era

Dj:s: Adjani Benita, Fever, Evelina Bravo. Fler namn tillkommer.

Musik: Hiphop, R&B, Dancehall.

Plats: ABF-huset, t-bana: Hötorget

Entré: 160 kronor. Endast förköp och swish

Åldersgräns: 20 år.

Lokalen är fullt anpassad och tillgänglig.

Visa merVisa mindre