Clara Hallgren startar ritklubb för kvinnor. Foto: Helin Tarhan

Hon startar separatistisk ritklubb i innerstan

Clara Hallgren startar ritklubb på Östermalm för kvinnor i alla åldrar. Själv håller hon på med en illustrationsbok om endometrios.

  • Publicerad 11:52, 11 apr 2019

Efter en resa till London kom Clara Hallgren, 19, i kontakt med kvinnoseparatistiska ritklubben Sketchy Bitches där.

– Det var i samband med internationella kvinnodagen och det var en så himla inspirerande miljö att vara i. Jag har väldigt länge saknat en kreativ grupp i Sverige så när jag kom hem så tog jag tag i det, säger Clara Hallgren.

Hon beskriver Sketchy Bitches Sthlm som en "herrklubb fast för kvinnor".

– Jag vill skapa ett forum där kvinnor som på olika sätt vill uttrycka sig kreativt kan träffas och nätverka. Där man kan bolla idéer och där det är en härlig stämning. Jag tror att kreativitet öppnar ens sinne och driver utvecklingen framåt, säger Clara Hallgren, och fortsätter:

– Jag är så trött på den gamla klyschan med cat fights och liknande, och vill helt enkelt skapa en grupp där kvinnor stöttar andra kvinnor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Själv jobbar hon som assisterande butikschef men håller vid sidan om det på med ett illustrationsprojekt om sjukdomen endometrios.

– Syftet är att belysa att sjukdomen finns och främja kunskap om den. Det är en blandning av illustrationer, text och småningom produkter. Jag fick själv diagnosen för två år sedan och har fått uppleva hur dålig kunskap det finns om sjukdomen. Nu vill jag göra en liten bok om mina upplevelser och erfarenheter, om hur man kan tänka kring smärthantering till exempel, säger Clara Hallgren.

Första träffen med ritklubben är den 12/5 klockan 11-12 i Östermalms föreningsråds lokaler på Valhallavägen 148. Det kommer att kosta 30 kronor per person för att bekosta hyran av lokalen och det finns plats för 100 deltagare. Om man är intresserad av att vara med kan man gå med i Sketchy Bitches Sthlm på Facebook.

– Tanken är att det ska vara olika teman på träffarna och framöver tänker jag även bjuda in olika föreläsare.