Ettabild. Foto: Mikael Andersson

Hon startar spa för Norrorts alla pälsklingar

Inga tovor är för stora eller tassar för små på det nya hundspat som flyttat in i den undangömda källarlokalen vid centrum i Täby.

  • Publicerad 16:13, 13 mar 2020

Jag försöker förklara för ägarna hur de ska ta hand om pälsen.

I ett vanligt lägenhetshus på en tvärgata från Stora Marknadsvägen ligger Täbys nya hundspa. I måndags slog de upp portarna för allmänheten.

– Jag får utlopp för mina två favoritintressen, hundar och kreativt skapande, säger Emmy Olving som är ägare till Tasston, som spat heter.

Hon har sedan 2015 arbetet på hunddagis men när lokalen, nära centrum och nya Täby park, dök upp slog hon till.

– Det är väldigt många i Täby som äger en hund och tidigare låg det ett hundspa lite längre bort som fick stänga, jag tror det kommer gå bra, säger hon.

Hundmusik gör vovven lugn

Inne i lokalen möts man av ett platsbadkar med ramp, plastblommor, och uppsatta hundposters med motiv på glada hundar. I högtalarna spelas lugn musik från spotfiyspellistan "sleepy dogs".

– Det är framtaget för att hundar ska bli lugna. Det viktigt att få till en myskänsla och att det är lugnt och skönt för dem, alla hundar älskar inte att gå på spa tyvärr, säger hon.

Vårsnygg. Hundfrisören Emmy Olving fixarkunden Boris som ska bli vårfin. I bakgrunden hörs lugn musik. Foto: Mikael Andersson

Någon som är lugn är hunden Boris, tio år. Han har varit på spat i snart två timmar, genomgått en massage, schamponerats och fått en balsaminpackning. Nu sitter han lydigt på britsen vid ett av fönstren i lokalen. Allt hår ska trimmas av, en "total nerrakning "

– Det kommer att bli skönt för honom nu till våren, han har väldigt mycket hår och det är svårt att borsta, säger hon.

"Svårt att hitta tiden"

Till Emmy är alla olika typer av raser välkomna. Förhoppningen är nu att hennes företag ska växa och att hon så småningom även kan anställa kollegor. Även om hon gillar att umgås med hundarna tror hon att kollegor skulle vara bra.

– Det blir som en kompis och man pratar mycket med hundarna när de är här. Jag kan säga saker som "nu snöar det" eller "va duktig du är". Jag älskar att vara med hundarna, men det ska bli skönt att prata med kollegor, säger hon.

Trots att det är mysigt för hunden ligger fokus mestadels på päls och klovård, berättar Emmy.

– Det kan vara svårt att göra en djuprengörande tvättning hemma, men det är viktigt för att hunden ska må bra, säger hon och fortsätter:

– Barnfamiljer brukar oftast ha svårt att hitta tiden, de skaffade kanske hunden innan de fick barn. Det är väldigt viktigt att sköta om den och jag försöker förklara för ägarna hur de ska ta hand om pälsen hemma, säger hon.

Boris som ligger på britsen har slumrat till och snarkar nu högt. Emmy Olving väcker honom försiktigt genom klappar under hakan, det är dags för rakning av magen. Eftersom han är till åren och behandlingen har pågått ett tag, får han hjälp av en ställning för att stå upp.

Emma ringer till ägarna och säger att han snart är klar att bli upphämtad.

– Nu ska vi göra det sista och sedan ska han få en fluga, så han bli extra fin, säger hon.

Nyöppnat. Tasson är som en blandning mellan frisör och spa- för hundar. Nu hoppas de på fler besökare. Foto: Mikael Andersson

Hittar du inte tiden?

Ett tips enligt Emmy Olving är att skapa rutiner. Du kan till exempel borsta tänder och päls på din pälskling inför läggning varje kväll. För att slippa tovor och sjukdommar.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt