Svinigt. Hässelbybon stötte på vildsvin på hundpromenaden. Foto: Mostphotos

Hon stötte på vildsvin i Hässelby

När Hässelbybon Vicke och hennes kompis var ute och promenerade i Hässelby kring Skogsberg, fick promenaden ett abrupt slut. Sista biten fick de nämligen springa för livet efter att ha stött på ett vildsvin.

  • Publicerad 11:23, 8 apr 2019

Det var förra veckan som Vicke var ute och gick på morgonen på stigarna bakom Skogsbergskroken.

– Vi hade varit ute en timme och var på väg tillbaka till bilen, när jag märkte att min hund fick korn på något. Och tur var det att hon var kopplad, för helt plötsligt hör vi hur det brakar till, berättar Vicke.

Tio meter framför dem springer ett stort vildsvin. Vicke berättar att svinet gick upp till midjan på henne. Efter att den sprungit förbi blev de skakiga, men fortsatte att gå.

– Efter ungefär 30 meter hör vi hur det brakar till igen. Då vänder jag mig om och ser att vildsvinet står 30-40 meter bort och bara stirrar. Då sprang vi allt vi orkade.

Aldrig sett tidigare

Hon tror att det var en sugga som hade legat och tryckt i området med sina ungar. Att de stötte på ett vildsvin var en första gång för henne.

– Jag har gått i den här skogen säkert över tusen gånger de senaste tio åren, och har aldrig sett ett vildsvin här förut, säger Vicke.

Men vildsvin i Hässelby hör inte till det vanliga. Tommy Tuvunger är viltvårdare på Stockholms stad och berättar att de kommer norr ifrån.

– Det har varit betydligt mer svin förut. De vandrar in från Görvälns naturreservat i Järfälla, där har de en fast stam. Men vi har inga generella problem med grisarna från något annat håll.

Vad ska man tänka på om man möter ett vildsvin?

– Det är bara att hålla sig på sin kant och försöka gå därifrån. Oftast är grisarna rädda för dig. Om man är hundägare är det inte fel att ha hunden kopplad. Om hunden hamnar mellan en sugga och kultingar blir det inte så roligt. Ibland vet man inte heller om det är en sugga med ungar eller en galt, men man måste försöka ha koll på läget, säger Tommy Tuvunger.

Tid för årets sötchock på 4H-gårdarna

Nyheter Bäää. Nu lammas det för fullt i Västerort och Järfälla Nu våras det i Stockholms hagar och hägn – och det brukar innebära en våg av gullighet i form av små ulliga lamm. Vi har kollat var storken har varit och vilka som fortfarande går i väntans tider.torsdag 18/4 16:26

Dags för vårmarknad på Spånga torg

Nyheter Så gör du om du vill delta Hemtrevligt och för familjer är Spånga vårmarknads paroll. Snart är det dags för årets omgång och det går fortfarande att anmäla sig för att vara medtorsdag 18/4 16:22

Vi är Västerort