Hon tar lokal strid för klimatet

Lever Ekerö kommun upp till klimatavtalet? Det vill Teresa Soler ha svar på. Nu har hon tagit klimatinitiativet #fridaysforfuture till Ekerö.

  • Publicerad 08:54, 9 nov 2018

Vi har tio år på oss att vända den här trenden.

I snart tre månader har 15-åriga Greta Thunberg skolstrejkat för klimatets skull framför riksdagen och på Mynttorget. Hennes mål är att fortsätta varje fredag tills Sverige lever upp till Paris-avtalet.

Under hashtaggen #fridaysforfuture har hennes manifestation nu även spridit sig ut i landet – bland annat till Ekerö.

– Sverige har skrivit på Paris-avtalet om att vi ska hålla oss under 1,5 graders temperaturhöjning. Då undrar jag, är Ekerö kommun med på noterna? Finns det en strategi eller en plan? Jag vill ha svart på vitt, säger initiativtagaren och Ekeröbon Teresa Soler.

När hon inledde sin lokala manifestation förra fredagseftermiddagen var kommunhuset olyckligtvis stängt på grund av allhelgonahelgen. Men både politiker och medborgare kom förbi.  

Varför tog just du initiativet för Ekerös del?

– Det spelar ingen roll vem som tar initiativet, men jag har inte sett någon annan göra det. Om en 15-åring kan göra det är det dags att vi vuxna gör något också. Jag är trött på att skriva mejl och försöka påverka människor att inte flyga. Det här gäller allas överlevnad och vi måste agera nu. Vi har tio år på oss att vända den här trenden.

Men vem är du?

– Jag är bara en medborgare i kommunen, en helt okänd person.

Teresa Soler hade gärna gjort som Greta Thunberg och stått utanför kommunhuset varje fredag, men det är svårt att få till. Men det blir fler tillfällen framöver, lovar hon.

– Absolut. Den 30 november är nästa gång.

Parisavtalet

I december 2015 enades världens länder om ett nytt klimatavtal som binder alla länder och ska börja gälla senast år 2020.

Enligt avtalet ska den globala temperaturökningen hållas långt under 2 grader och länderna ska jobba för att den ska stanna vid 1,5 grader. Avtalet trädde i kraft i november 2016.

Källa: Regeringen

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Ex-chef på Lugnet: ”Ingen fick lårbenet avsparkat”

Nyheter Ingen på Lugnet fick lårbenet avsparkat för 20 år sedan. Det hävdar den dåvarande verksamhetschefen. – Det är totalt fel, säger hon.fredag 18/1 15:55

Nu lämnar Simpson sitt tränaruppdrag på Ekerö

Sport Pascal Simpson slutar som fotbollstränare efter två säsonger i Ekerö.fredag 18/1 15:55