Omvandling. Snart ersätts den gmla järnhandlarskylten med en ny, när butikslokalen fylls med barnkläder. Foto: Stella Papapanagiotou

Hon tar över gamla järnaffären i Spånga

Nu står det klart vad som ska hända med gamla järn- och färgbutikens lokaler i Spånga centrum. Om några veckor öppnar här en second hand-affär med barnkläder, leksaker – och kaffe.

  • Publicerad 16:40, 15 okt 2019

Julia Sjösten och hennes man Christer Sjösten, jobbar nu med att göra i ordning lokalen inför öppnandet. Foto: Privat

Den som går förbi gamla Spånga järn och färg just nu ser bara igenbommade dörrar och igenplastade skyltfönster. Men innanför pågår arbetet med att omvandla den gamla järnhandeln till en second hand-affär med barntema.

Det är Solhemsbon Julia Sjösten som gör sig redo att flytta in sitt företag Barnaskaran, som legat i Årsta i nio år.

– Jag tog över för ett år sedan. Men hyran var hög och jag har själv två små barn så det var tufft att köra till andra sidan stan varje dag. Här kan de hänga med i butiken, säger Julia Sjösten.

Sista spiken i kistan för klassiska järnaffären

Konceptet är försäljning av barnkläder på kommission – förtjänsten delas alltså mellan inlämnaren och butiken.

– Det är ingen loppis men det är billigare än att köpa nytt. Jag är jättenoga med det jag tar in, tvättar och stryker allt. Det är mest barnkläder men också leksaker, bärsjalar och annat, säger Julia Sjösten.

På hemmaplan

Som Spångabo har hon själv varit inne och handlat i järnaffären flera gånger, när den var öppen. Igår skrev hon ett inlägg i en lokal Facebookgrupp om sina planer för lokalen. Många har kommenterat och önskat lycka till och över 240 har tryckt "gilla".

– Jag vet att den här loklalen betyder mycket för många Spångabor och jag var lite nervös för om det här skulle vara välkommet. Att det fick så fin respons känns helt fantastiskt, vi är så glada, säger Julia Sjösten.

Fastighetsägaren SSM planerar att bygga ett nytt kvarter på tomten intill butiken. Då kommer också de nyare delarna av det gamla huset, som vetter mot parkeringen, att rivas.

– Vi öppnar i den gamla delen, så vi kommer att vara kvar, säger Julia Sjösten.

Spångas nya centrumkvarter ska synas på långt håll

Planen är att öppna i början på november. Inredningen bygger hon och hennes man Christer själva, berättar Julia Sjösten.

– När vi tog över var här helt tomt. Vi har spacklat många skruvhål, målat om och ska lägga nytt golv. Jag vill göra detta till en möteplats, det ska finnas en del där man kan sitta och ta en kaffe. Sen planerar jag samarbeten med andra företag och vill ordna events, det ska vara mysigt och kul att komma hit, säger Julia Sjösten.

Stockholm Direkt