Print. Plasthållarna till skyddsvisiren tillverkas i en 3D-skrivare. Foto: Linda Spolén

Hon tillverkar skyddsvisir till vårdpersonal

Med hjälp av en 3D-printer tillverkar Brommabon Linda Spolén delar till skyddsvisir. De ska sedan användas av personal på äldreboenden för att minska smittspridning av coronaviruset.

  • Publicerad 16:27, 7 apr 2020

Allt fler i samhället sluter upp för att på ett eller annat sätt stötta vården i coronakrisens spår. En som vill hjälpa till är Linda Spolén. Hon jobbar inom Stockholms stad med att utbilda lärare i programmering och digital teknik. När hon hörde att företaget 3DVerkstan har börjat tillverka visirhållare, hakade hon på.

– Jag skrev till 3DVerkstan, och fick även kontakt med en kommunikatör från en stadsdel som sa att de hade akut kris på ett äldreboende, säger Linda Spolén.

När stadsledningskontoret fick nys om att hennes jobb hade 3D-printer, skapades det snabbt en organisation med arbetsmarknadsförvaltningen. Tillsammans tillverkar de nu visirhållare i plast efter 3DVerkstans mall.

– Med hållarna är det enkelt att klicka fast OH-papper, och från mitt jobbs sida har vi redan fått ut 100-150 stycken.

Hållarna skickas främst till äldreboenden inom Stockholms stad, som sedan själva sätter ihop dem. Enligt Linda Spolén kan alla som har tillgång till en 3D-printer hjälpa till genom att ladda ner en mall.

Själv jobbar hon till stor del hemifrån på grund av coronaviruset, men har passat på att ta hem två 3D-printers. Med den ena tar det bara 20 minuter innan en färdig plasthållare är klar. Och självklart spritar hon händerna innan hon tillverkar dem.

Hur länge kommer du göra det här?

– Så länge det behövs och skriks efter dem så fortsätter vi.

Ändrade regler

Vanligtvis har en tillverkare av skyddsutrustning ett ansvar för att se till att den lever upp till EU:s krav. Men på grund av coronasmittan har Arbetsmiljöverket beslutat att arbetsgivare som använder skyddsutrustning som inte är CE-märkt inte riskerar få sanktionsavgifter. Dock ska arbetsgivaren säkerställa att den skyddsutrustning som används inom hälso- och sjukvården ska vara säker och ge ett skydd.

Källa: Arbetsmiljöverket

Visa merVisa mindre