Hon tog priset på det rätta viset

För snart ett år sedan utsågs Marie Melin till Årets Handlare i Enköping på Guldlijangalan. – Jätteroligt, roligare än jag trodde faktiskt, säger hon om utnämningen.

  • Publicerad 08:46, 16 feb 2018

Att kliva in genom dörren här då...det var som att komma hem

Marie Melin driver present- och inredningsbutik i centrala Enköping.

– Det här är tredje stället vi är på, men nu har jag hittat rätt, säger hon.

Hon hade jobbat med inredning tidigare när hon för sex år sedan öppnade sin butik My Store, men hon hade ingen utbildning när det gällde till exempel bokföring.

– Fast i dag sköter jag allt själv, säger hon.

Varför öppnade du butik?

– Jag längtade efter att ha något eget. Att få sköta allt själv.

Så det var inte för pengarna?

– Haha, nej, verkligen inte, det är först nu efter sex år som det börjar kännas att jag skulle kunna leva på butiken och ha någon anställd.

Bor i Fjärdhundra

Marie Melin, född Skogäng, är uppvuxen i Fjärdhundra och bor där fortfarande, nu med make och den ene av två vuxna söner. Hon gick i Fjärdhundraskolan och sedan på Westerlundska Gymnasiet.

Ganska snart efter skolan hamnade hon i Paus Tobak där hon jobbade i tolv år. Efter några säljarjobb öppnade hon 2012 My Store. Då låg butiken på Kyrkogatan, en bit nedanför Tammerfors. Senare flyttade hon till Torggatan, inte långt från Ica Stjärnköp.

– Hade jag vetat då vad jag vet nu hade jag tänkt mer på läget, det är såå viktigt i Enköping.

Bra läge vid ”pausparkering”

Nu finns hon nära det som i folkmun fortfarande heter ”Pausparkeringen”.

– Här är läget bra och det kommer att bli ännu bättre när husen här mittemot är byggda och folk flyttat in där, säger hon.

Hon är i butiken ungefär fem–sex dagar i veckan. Den tar all hennes tid.

Ingen hobby bredvid?

– Nej. Jag hinner inte. Orkar inte. Man jobbar hela dagen, kommer hem kvart i sju, lagar mat, går igenom lite bokföring, ser på teve ett tag – sedan brukar jag vara så trött att jag går och lägger mig.

Älskar butiken

Butiken har blivit den hon är. En del av hennes identitet.

Butiken är hon och hon är butiken. Nu är de två som arbetar där, men när hon var ensam kom hon inte utanför dörren på hela arbetsdagen.

– Då är det slitigt och jag kan inte säga att intäkterna motsvarar arbetsinsatsen – fast jag klagar inte, jag får göra det jag tycker bäst om, säger Marie Melin.

Hon älskar sin lilla butik och beskriver hur det var den gången när hon hade lyckats få två sammanhängande veckors semester och kom tillbaka.

– Att kliva in genom dörren här då...det var som att komma hem, beskriver hon.

Pris på galan

Allra roligast på jobbet är det när kunder uppskattar det hon gör eller det hon säljer, berättar hon.

Köper du in det du gillar eller det som säljer?

– Lite både/och får man väl säga. Jag köper förstås in varor för att de ska bli sålda men jag tror det skulle kännas väldigt konstigt om jag försökte sälja sånt som jag själv inte tycker om.

Vinna priser är kul också, även om det inte händer så ofta.

För snart ett år sedan gick hon hem glad efter en Guldliljangala där hon fick priset som Årets handlare i Enköping.

Vad betydde det?

– Det betyder kanske inte så mycket för affärerna, men det var väldigt roligt. Kul med all uppskattning också, även om man måste veta att det är skillnad på att folk klickar ”Gilla” på facebook och att de handlar något.

Bygger om

Hon har kontrakt på lokalen i två år till och har framtidsplaner för My Store redan.

– Snart ska vi ändra inredningen i butiken så vi får ett bättre flöde.

Och på längre sikt?

– Jag kommer inte att driva butik hela livet för det är slitigt. Jag hoppas väl att någon vill ta över det jag byggt upp om några år.

Bor i Fjärdhundra

Namn: Sonja Marie Melin.

Bor: Fjärdhundra (Simtuna).

Född: 1968.

Familj: Gift, två vuxna söner.

Uppväxt: Från Fjärdhundra, gått Fjärdhundraskolan och Westerlundska Gymnasiet.

Yrke: Butiksägare, driver present- och inredningsbutiken My Store i Enköping.

Tidigare arbetsgivare: Paus Tobak, Magasinet (Gym), Sten & Son, Mekonomen.

Aktuell: Vinnare av Årets handlare på Guldliljangalan 2017. Var då nominerad tillsammans med Daniel Åhlund (Lekia Baby) och Aslan Dogan (ATD Fragrance).

Guldliljan 2018

Årets Guldliljangala hålls den 14 april.

Priser utdelas i sex kategorier: Årets...företagare, komet, handlare, lantbruksföretag, hantverksföretag och den nya Årets sociala företagare. Dessutom utdelas varje år Arne Wåhlstedts vandringspris, som delas ut av företagarna i Enköping.

Den 27 februari tillkännages vilka som nominerats till priserna.

Det pris som vinnarna får, Guldliljan, har designats av konstnären och skulptören Patrik Sandell från Hjälsta utanför Örsundsbro.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Blåljus, onsdag: stök och stölder

Nyheter En man var stökig i Klosterparken. Två stal plånbok och tömde kontot. En åkte fast med stulna matvaror. Där är onsdagens blåljus i korthet.torsdag 21/6 10:06

Players-rånarna fast – har erkänt

Nyheter De två unga män som rånade puben Players Inn för en månad sedan är fast och har erkänt. – Det känns bra, skönt att få ett avslut, en lättnad för oss alla, säger ägaren Anders Thool.torsdag 21/6 9:52