Otrygghet. De äldre förlorar sjuksköterskor som de trivs med. Foto: Mostphotos

”Hon tycker att vi är slavar”

Ett drygt tiotal ur personalen på Kungsgården äldreboende och Hälso- och sjukvårdsenheten (HSE) i Upplands-Bro har sagt upp sig under de senaste månaderna. – Chefen tycker att vi är slavar för henne.

  • Publicerad 13:46, 24 okt 2017

– Jag har fått trauman som sitter kvar. Jag tog chefens bemötande personligt först, men nu när många slutar måste det här komma fram, säger en av sjuksköterskorna som sagt upp sig på grund av enhetschefen.

Hon berättar om en fredag då hon stått ensam med 60 patienter. Hon ringde och bad om hjälp, men på måndagen var enhetschefen rasande och skrek på henne på grund av detta.

– Det var en fruktansvärd upplevelse.

I somras fick sjuksköterskan nog och sa upp sig, precis som tio andra på Kungsgården och i HSE har gjort de senaste månaderna.

– Det här är ett sådant elände för de äldre som bor i kommunen. De och deras anhöriga vill gärna behålla oss. Varför ska vi sluta och inte hon?

En annan sjuksköterska råkade bli förkyld under en period då nästan alla var förkylda. Samma kväll meddelade hon att hon behövde stanna hemma i några dagar. Nästa dag blev hon uppringd av chefsassistenten.

– Hon sa: ”det låter som att det var planerat, din röst låter pigg”. Vilken rättighet har hon att ringa och förhöra oss när vi är sjuka? När jag kom tillbaka till jobbet anmälde enhetschefen mig för förstadagsintyg tills vidare. De var väldigt på mig efter det. Det känns som att det var deras plan att jag skulle säga upp mig.

Nu har personalen som sagt upp sig blandat in facket för att kämpa för kollegorna som fortfarande jobbar kvar.

– Ledningen måste lära sig att respektera personalen.

– Vi tänker förmodligen gå vidare via lagen och anmäla den här chefen. Ingen ska behöva uppleva det här på sitt arbete.

En tredje sa upp sig för att personalen, brukare och anhöriga inte har fått vara delaktiga och informerade i de förändringar som skett. Exempelvis har sjukvårds- och kökspersonal skurits ner på grund av besparingar.

– Jag vill inte jobba under omständigheter som går emot mina värderingar och där jag inte kan påverka. Det blir sämre för våra brukare och jag vill bidra till en verksamhet som är bra för dem. Jag vet att flera anhöriga också är missnöjda och har skickat in brev till högre instanser.

– Det här är såklart jättetråkigt. Jag har en tät och kontinuerlig dialog med enhetschefen, och en arbetsmiljöutredning har startats. Vi kommer att intervjua var och en som jobbar i den här gruppen, säger Anna Hollstrand, verksamhetschef på HSE och avdelningschef på Utföraravdelningen.

En facklig representant har involverats.

– Nu avvaktar vi och ser vilken bild vi får, säger Anna Hollstrand.

Enhetschefen vill själv inte ge någon kommentar.

Detta har hänt:

Sedan enhetschefen tillträdde som chef för Kungsgården äldreboende och HSE-gruppen i september 2016 upplever personal att arbetsmiljön har försämrats.

Personalen berättade om sina upplevelser både för enhetschefen och verksamhetschefen i brev och under ett krismöte, men märkte inte av någon förbättring.

Under de senaste månaderna har elva ur personalen sagt upp sig.

Nu har en arbetsmiljöutredning startats med en facklig representant iblandad. Samtliga anställda ska intervjuas för att höras om deras upplevelser.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet