Initiativ. Östermalmsbon Inger har startat en facebookgrupp där hon uppmanar folk att passa på att städa lite i naturen när de är ute och promenerar. Foto: Privat

Hon uppmanar folk att plocka skräp på sin karantänpromenad

Norra Djurgårdsbon Inger Steinnes har startat en facebookgrupp där hon uppmanar området att plocka skräp när de är ute och promenerar så här i karantäntider.

  • Publicerad 16:30, 23 mar 2020

Många är oroliga och tänker på corona. Så det kan vara bra att ha något annat att fokusera på.

Norra Djurgårdsbon Inger Steinnes har noterat att det, efter direktiven om att stanna hemma i karantän vid minsta symptom, har blivit fler som är ute och promenerar i hennes område.

Då kom hon på idén om att starta en facebookgrupp med uppmaningen att utnyttja promenaden till att hålla rent i naturen.

– Jag såg väldigt många som var ute och promenerade, mycket mer än vanligt. Många är oroliga och tänker på corona. Så det kan vara bra att ha något annat att fokusera på. Plocka skräp är en enkel, ganska meditativ uppgift där man också gör något gott, säger Inger.

Plocka minst fem saker

I gruppen uppmanar hon folk att plocka minst fem saker som man ser ligger och skräpar i naturen under sin promenad, och sen lägga upp en bild på skräpet i gruppen. På fyra dagar har gruppen, som döpts till Norra Djurgårdens havstrupp, fått 34 medlemmar.

– Det finns ett stort miljöengagemang i Norra Djurgårdsstaden. Många flyttar hit delvis för att det är ett hållbarhetstänk här. Då känns det som en helt naturlig grej att ha en grupp där vi går ihop tillsammans för att ansvara för vårt lokalområde.

Nära att fastna utomlands

Norra Djurgårdsbon Inger Steinnes var på väg till Danmark från Nederländerna i sin bil förra fredagen när beskedet om att Danmark snart skulle stänga sina gränser, för att minska smittospridningen av coronaviruset, kom.

– Jag var på väg norrut till Tyskland. Jag fick köra så fort jag kunde. Det kändes bra att komma hem, säger Inger Steinnes och skrattar till.

Hon hade precis varit på en tre månader lång resa i Europa för att lära sig mer om hållbara initiativ för miljön, en resa hon skrivit om på sin hemsida, The circular trip.

Här hittar du facebookgruppen

Norra Djurgårdens havstrupp: https://www.facebook.com/groups/560112177956180/?fref=mentions