Terapi. För Sandra Meneses blev träningen en sorts terapi. Foto: Sacharias Källdén

Hon utmanar samhällets normer – och sig själv

Sandra Meneses berättar med sina egna ord om hur hon hittade MMA och varför hon nu bestämt sig för att sluta gå matcher.

  • Publicerad 08:00, 1 dec 2019

"För sex år sedan avslutades min relation till mitt ex på ett väldigt destruktivt vis. Vid den tiden var jag trött och bitter över att jag inte levde livet fullt ut. Jag skrev ned en lista över sådant jag ville göra och en av sakerna var att gå en MMA-match.

Jag behövde högintensiv träning, promenaderna med hunden räckte inte. För mig handlade det om att hitta ett sätt att släppa alla krav, all stress och allt som händer omkring en. Hos Djurgårdens IF här på Kampsportstadion har jag hittat ett fint sammanhang, vilket jag är så tacksam för. Tränaren Jimmie Jensen har varit helt fantastisk.

Under VM försökte jag framför allt njuta av stunden. Vi var där som ett landslag och peppade och stöttade varandra. Det var lite som ett kollo för vuxna. Den främsta motivationen för mig har aldrig varit att vinna eller bli bäst. Jag fattar att det inte kommer hända, att det här inte är en karriär. För mig har det handlat om att utmana mig själv och mina hjärnspöken.

Mina barn stöttar mig till hundra procent och var alltid med mig på träningarna när de var små. Andra reagerar på att en mamma kör MMA, men det handlar om samhällets normer. Ingen reagerar på alla pappor som kör.

Nu har jag bestämt mig för att inte gå fler matcher. Jag är 40 år och ville egentligen bara gå en match, men det blev många fler. Jag har ett liv vid sidan av MMA som jag behöver prioritera mer. Med matcherna blir det mer stress och större skaderisk. Men jag kommer inte släppa sporten, absolut inte. Jag kommer fortsätta gå hit och träna.

Om jag skulle ge ett tips till läsarna? Våga leva livet och testa saker som utmanar en. Vad det än må vara." 

Sandra Meneses

Bor: Gärdet

Ålder: 40

Familj: Två barn, 10 och 12 år.

Bakgrund: Var tidigare dansare och var under fyra år med i Bounce.

Arbete: Administratör.

Aktuell: Fick brons i VM i amatör-MMA i Bahrain i persiska viken.

Visa merVisa mindre