Ställer ut. Gunilla Silfverhielm är den senaste konstnären i Bålsta Centrum. Foto: Daniel Sjöberg

Hon väckte barndomsdrömmen

Hon fann konsten igen förra året. Nu ställer Gunilla Silfverhielm ut sin konst i Bålsta Centrum. – Jag har så mycket i mig som måste komma ut, säger hon.

  • Publicerad 12:47, 26 nov 2018

Kunderna har blicken riktad mot varorna. Jakten på extrapriser går kanske först, men för den som höjer blicken finns konsten där inne på Ica Kvantum i den mest lokala av utställningar i kommunen. Bålstabladet har tidigare berättat om just dessa utställningar. Nu är det Gunilla Silfverhielm, 65, som visar upp sina verk.

– Jag ställde hit dem den 2 november och de får stå till den 1 december, säger hon.

Berätta om det du gör?

– Jag målar. Det här är på pappersark. Sedan målar jag även större format på uppspända kanvasdukar. Det är 14 som är uppställda här. Det är svårare att göra på papper för det suger upp färgen direkt. När man lagt upp färgen så går det inte att ändra sedan. Det är en utmaning.

– Jag målar abstrakt, nästan enbart. För jag tänker inte före, jag bara gör, och så blir det ett resultat. Många gånger dyker det upp ett öga eller en blick i motiven som jag inte valt i förväg. Jag kan förlika mig med motivet på något vis, att det finns en känsla. Om jag inte finner det så målar jag bara över.

Gunilla smittades av skaparglädjen tidigt, men fick inte utlopp för det. Verkligheten krävde något annat.

– Jag hade föräldrar som inte ville släppa iväg en 14-åring på internat vilket var vad som krävdes utbildningsmässigt. Livet tog andra vändningar.

Skapade till husbehov

Gunilla fortsatte hålla ådran levande. Hon tecknade med kol och skrev dikter men det var genom jobbet i en butik som sålde material för att måla porslin. Hon gick en kurs och i en handfull år var det vad hon gjorde. Mycket blev till gåvor hon gav bort. Det skulle dock dröja rejält länge innan hon gav sig själv chansen att skapa det hon ville.

– 2013 kände jag att nu vill jag ta tag i det här igen. Då köpte jag mig material, men det kom inte riktigt till skott ändå.

Först förra året, när en kollega som, precis som Gunilla, föder upp hundar ställde frågan om hon inte skulle följa med på en målarkurs i Borlänge. Gunilla sa ”Ja” och helgen där uppe ”skakade liv i den konstnärliga nerven”, som hon själv uttrycker det.

– Sedan dess har jag målat kontinuerligt.

Hon startade firman Gunsil Art.

– Jag är pensionär, men jag arbetar 50 procent som kanslist på en fotbollsförening och så gör jag det här på 50 procent, men jag tror att det blir många fler timmar än 20 i veckan, haha.

Men jag gissar att det är kärt arbete?

– Ja, det är det ju. Jag har ateljé hemma så det är bara att gå in när man har lust. Sedan glömmer jag tid och rum. Jag kan gå in halv nio på kvällen när gubben har somnat i soffan framför tv:n och sedan helt plötsligt kommer han och säger: ”Jag går och lägger mig nu.” Då är klockan halv två. Det kan vara en vardagskväll. Jag glömmer helt bort mig när jag är där inne. Jag har så mycket som ligger latent, som vill ut.

Abstrakt konst

Abstrakt konst, eller icke-föreställande konst, är konst som inte imiterar eller direkt skildrar den yttre verkligheten. Vissa begränsar termen till att gälla endast nonfigurativ konst, medan andra använder den om konst som inte föreställer något, men som har sitt ursprung i verkligheten.

Källa: Wikipedia

Brandkåren: ”Vi är oroliga för hur det här ska sluta”

Fjolårsgräset är snustorrt. SMHI varnar för både gräsbrand och skogsbrand i Stockholms län och Brandkåren Attunda i Bro avråder alla från att elda.torsdag 25/4 10:00

Senaste numret

Bålstabladet