Textilkonst. Hanna Åströms Sara Danius-hyllning "Ovan glastaket" har fått hundratals gillningar på både Instagram och Facebook. Till höger verket "Global uppvärmning". Foto: Lisa Wimmerström/Hanna Åström

Hon väver in samhällsfrågor i textilkonst

Hallå där Hanna Åström, konstnär från Björkhagen som sätter färg på sociala medier med sina samhällsaktuella textilverk.

  • Publicerad 11:40, 10 jan 2020

Vad gör just textil till en bra uttrycksform?

– Det är ofta meditativt. Maska på maska, eller varv på varv när man väver. Det är en väldigt rofylld process. Om man inte har deadline förstås, då kan det vara stressigt.

Du säger att du försöker fånga saker i samhället som du annars inte kan påverka. Vad kan det vara?

– I år har det varit mycket med klimatet och den katastrof vi står inför. Och senast var det hyllningen till Sara Danius. Hon kom att representera anständighet och värdighet i hela den här akademikrisen. Hon var den som tog tag i saker, men också den som fick skit för det.

Att ha världens elände som utgångspunkt i sin konst låter som ett ok att bära?

– Nej, det är genom hantverket som det blir hanterligt. När jag gjort allt jag kan för att påverka men det inte räcker fullt ut, då får jag utlopp för det genom att göra något med händerna.

Hur märks samhällsengagemanget i dina verk?

– Delvis jobbar jag i den utsträckning jag kan i material jag redan har, jag köper så lite nytt jag kan. Jag har också ett verk jag kallar global uppvärmning, en jordglob jag stickat in som ska hålla sig varm.

Hur ser det ut hemma hos dig?

– Det kan bli lite rörigt. Jag har en möbel som egentligen är en garderob som får funka som min hantverkshörna. Det är dörrar på och ser fint ut – tills man öppnar dörrarna. Då är det garner och tyger som trillar ut, en massa påbörjade projekt och små provlappar.

Fakta: Hanna Åström

Ålder: 37

Bor: I Björkhagen

Gör: Textilkonst som hon "ställer ut" på Instagramkontot @mjukavarden, samt jobbar inom omsorg

Tekniker: Stickning, vävning, broderi, sömnad

Visa merVisa mindre

Global uppvärmning. Den "instickade" jordgloben kommer att visas på utställningen Mäktiga maskan på Virserums konsthall i Småland. Foto: Hanna Åström