Hon vill få klubben att hjälpa fotbollsspelare i Kenya

När klubben ska byta ut tröjorna uppmanar Henrika Thomasson föräldrar att skänka använda fotbollskläder till spelare i Kenya.

  • Publicerad 11:50, 21 maj 2018

Täby FK har under säsongen beslutat sig för att göra ett profilbyte. Alla spelare i klubben måste köpa nya kläder och ny utröstning. Det såg Henrika Thomasson som en utmaning.

– Alla blev kanske inte jätte glada över klädbytet, men nu kan vi göra så att det får en mening, säger hon.

Nu vill hon uppmana föräldrar att skänka de använda kläderna, fotbollsskydden, skorna, ja allt som har med fotboll att göra, till en lika stor fotbollsklubb i Kenya i Nairobis slum som heter RYSA.

– De har jättelite kläder och de har aldrig spelat i fotbollsskor. Jag vet att det skulle betyda massor om folk vill skänka. Jag kommer åka ut på träningar och samla in, säger hon.

Pengar till Gothia cup

Henrika arbetar med vänföreningen RYSA Marafiki. De har under några år försökt hjälpa klubben RYSA på olika sätt. Tidigare har de samlat ihop pengar så att klubben kan skicka ett lag till Gothia cup och förhoppningarna är att de får in lika mycket pengar i år.

– Vi vill skapa motivation för killarna där nere, så att de fortsätter i skolan. Nu försöker vi samla in pengar så de kan åka i år igen och förhoppningen är att vi kan få så mycket pengar så de kan ha en eller flera avbytare, säger hon.

En mamma som bestämt sig för att skänka är Louise Linden. Hon tyckte till en början att ett klädbyte skulle bli jobbigt.

– Man blir inte jätteglad. Som förälder blir det en helt ny utrustning och det blir dyrt. Men sen när det här kom så blev man otroligt positivt. Alla har vi väl en längtan efter att hjälpa och det här kändes så nära, säger hon.

Henrika Thomasson säger att hon nu hoppas att alla ifrån Täby FK vill vara med i insamlingen.

– Jag hoppas att jag kan skicka ner några hundra uppsättningar, jag tycker att det skulle vara så cool att kunna lägga upp bilder på hundra ungdomar som tränar i Täby FK kläder, säger hon.

Vill du hjälpa klubben?

* RYSA Marafiki är en organisation som samlar in pengar och läder för att hjälpa laget RYSA. Marafiki betyder vänner på Swahili så på svenska blir det ”RYSAs vänner.

* Alla som har barn som spelar Täby FK kan ge kläder direkt till Henrika Thomasson som åker till träningarna och samlar in.

* Man kan även skänka pengar via swish eller bank till telefonnummer: 1236419188 och bankgiro 298-6347.

* Vill man veta mer kan man besöka deras Facebooksida.

Vallentunagänget städar upp i skogen – från hästryggen

Nyheter Nytt initiativ ska inspirera fler att plocka skräp i naturen Du kanske har hört talas om fenomenet plogging – där löpare passar på att plocka skräp under sin runda? Nu har Karin Strandberg startat motionsformen Pick and ride i Vallentuna, där skräpplockning...fredag 24/5 16:36

14-åring rånades i Danderyd

Nyheter ✓Blev slagen ✓Tre gärningspersoner I onsdags ryckte polisen ut till Viktor Rydbergs väg i Danderyd, där en 14-årig flicka ska ha blivit rånad och slagen av tre gärningspersoner.fredag 24/5 13:40
Stockholm Direkt