Lena Mannerhof vill samla Blackeberg på julafton och dricka glögg. "Jag tänker på alla som är ensamma", säger hon. Foto: Privat/Mostphotos

Hon vill fira jul – med hela Blackeberg

Lena Mannerhof, från Blackeberg arrangerar glöggträff på julafton för alla som bor i Blackeberg. Förhoppningen är att det ska bli en inkluderande stund dit alla känner sig välkomna.

  • Publicerad 11:30, 27 nov 2018

Under söndagskvällen kom Lena Mannerhof på en briljant idé. Hon tänker bjuda alla i området till ett gemensamt julfirande på julafton.

– Det är så många som sitter ensamma och som kanske inte har någon att fira julafton med. En gemensam stund på torget skulle öppna för att knyta nya kontakter och skapa gemenskap, säger hon.

Lena skrev ett inlägg i granngruppen Blackeberg på Facebook där hon berättade om sin vision.

"Tänker lite runt julen.. om vi i Blackeberg skulle införa en ny tradition på julaftons förmiddag eller på kvällen innan julafton, "lilla julafton". Kanske träffas på torget, dansa runt granen och sjunga Räven raskar över isen och sedan dricka glögg. Till barnen kunde vi göra en piñata, ja bara en tanke om att julen ska vara inkluderande och vänlig", skrev hon i inlägget.

Det visade sig att flera med henne var villiga att arrangera firandet.

– Det var så himla roligt att få sådan respons. Flera har hört av sig och vill vara med och hjälpa till, säger Lena.

Nästa vecka ska hon och de andra eldsjälarna samlas på biblioteket och planera firandet.

– Förhoppningsvis kanske Hemköp kan sponsra med lite glögg och pepparkakor, en annan kanske spelar något blåsinstrument och vill spela. Huvudsaken är att man samlas och gör något nytt. Julen behöver inte bara handla om julklappar, säger hon.

Lenas största fokus ligger på de människor som annars skulle sitta ensamma på julafton. Hon hoppas att hon ska nå ut till alla dem och att de känner sig välkomna dit.

– Jag själv är ganska privilegierad och öppnar gärna upp för att ta in andra i gemenskapen. Min idé med den här stunden är ju att man ska börja prata med varandra och kanske till och med bjuda med sig någon hem, någon som kanske inte har någon att fira jul med, säger hon och fortsätter:

– Nu håller vi tummarna för att det blir av. Jag ska söka efter en blåsare nu, annars får vi sjunga en julsång själva!

Vi är Västerort

Stockholm Direkt