"Som lärare vill jag jobba för att lyfta fram kvinnorna i konsten. " Foto: Mikael Andersson

Hon vill ha fler kvinnor på skolschemat

Hon vill att bildämnet ska handla mer om skapande än om döda, manliga konstnärer. Skälbyuppväxta Felicia Bäckvik är snart färdig gymnasielärare i bild och design på Konstfack, där hon nu ställer ut sitt examensarbete.

  • Publicerad 16:10, 16 maj 2018

Det skolan lär ut i bildämnet är ganska traditionellt och mansdominerat, med mycket manliga konstnärer.

"Det var ingen uppenbarelse för mig att jag gillar att teckna. Jag har alltid varit visuellt lagd, och hållit på mycket med design i olika program på datorn. Vad som är konst är olika för alla, men jag tänker att konst får en att känna något. För mig är konst mycket bredare än en oljemålning, det kan vara performance eller skulpturer. Jag dras till det experimentella och hur folk skapar nya former i allt från reklam, till design och tv. Många ser inte att det visuella finns i vardagen. Någon har designat bilen du åker i, stolen du sitter på och schampoflaskan som står i duschen.

"Mer intresserad av skapandet i sig"

Ingen i min familj håller på med konst, och jag märker att andra omkring mig har ett större kulturellt och konstnärligt kapital. Många kan namedroppa massa konstnärer och konsttidningar. Sånt kan inte jag. Jag är mer intresserad av skapandet i sig. Det skolan lär ut i bildämnet är ganska traditionellt och mansdominerat, med mycket manliga konstnärer. Det kan vara en utgångspunkt, men kvinnorna i konsten är minst lika viktiga, även om de varit okända. Som lärare vill jag jobba för att lyfta fram dem. Sen vill jag inte fastna i historien, utan fokusera mycket på det digitala och nytänkande.

"Vill gå utanför lådan som klassrummet är"

Det var under bildlektionerna i gymnasiet i Jakobsberg som jag bestämde mig för att bli lärare, för att den bildlärare jag själv hade fick det att verka så kul. Mitt examensarbete som gymnasielärare i bild och design heter Utmana klassrummet. Jag har besökt fyra olika platser som jag tecknat. För utställningen har jag valt ut en av teckningarna och målar den i akryl över några fönster. Jag vill gå utanför den låda som klassrummet är."

Det här är Felicia

Namn: Felicia Bäckvik

Ålder: 24

Bor: Barkarbystaden, uppväxt i Skälby

Gör: Tar snart examen vid Konstfack som gymnasieämneslärare i bild och design.

Aktuell: Ställer ut sitt examensarbete "Utamana klassrummet" på Konstfacks vårutställning. Den är öppen 17–27 maj, vardagar 12–19, helger 12–16. Vernissage den 17 maj 12–20, invigning klockan 16. Konstfack ligger på LM Ericssons väg 14, Telefonplan.

Favoritplats i Järfälla: Järvafältet och Säby café.

"Många kan namedroppa massa konstnärer och konsttidningar. Sånt kan inte jag. Jag är mer intresserad av skapandet i sig." Foto: Mikael Andersson

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.