ENGAGERAD. Gunn Mattsson är ansvarig för nattvandringen i Tullinge. "Jag är så otroligt stolt över mina vandrare som kämpar på", säger hon. Foto: Claudio Britos

Hon vill ha hjälp att gå Tullinge lugnt

Nattvandringen har dragit igång igen i Tullinge efter ett upphåll över sommaren. Nu hoppas ansvariga Gunn Mattsson på bättre uppslutning och en egen lokal.

  • Publicerad 12:36, 3 sep 2019

Engagemanget för de unga finns där, men det måste komma förbi Facebookgrupperna. Det menar Gunn Mattsson, ansvarig för nattvandringen i Tullinge.

– När det är något som händer så är det mycket upprörda känslor i Facebookgrupperna. Men när det kommer en lösning och jag bjuder med dem på nattvandring så blir det inte riktigt samma engagemang, säger hon.

Det är synd, för att nattvandra är inte bara bra för att tackla ungdomsbus, utan också väldigt roligt, tycker hon.

– Det är roligt att träffa ungdomarna som är ute, och så är det väldigt trevligt att vandra ihop med de andra vuxna. Det är socialt, vi går och pratar sinsemellan, om allt mellan himmel och jord.

Nu är vandringarna igång igen efter sommaruppehållet och än så länge har det varit lugnt i Tullinge. Men i våras var det riktigt stökigt, berättar hon.

– Det var drogförsäljning i centrum och i trappuppgångarna här ovanför. Det blir mycket häng i trapphusen när det blir lite kallare och mörkare på kvällarna.

I skogsdungen och på innergårdarna mellan Akvarellvägen och centrum har det hängt mycket ungdomar. Nyligen togs väggarna bort på de små lusthusen på innegårdarna vid Nyängsvägen och det gör det tryggare, tycker Gunn Mattsson.

– Tidigare var det svårt att se vad de höll på med där. Det skulle också bli lite tryggare om det var mer belysning här och var. Vissa skogspartier och gångvägar är väldigt mörka, säger hon.

HUNDLIV. Hunden Bandit är också med på promenaderna. Foto: Claudio Britos

Men generellt känner hon sig trygg i Tullinge. På nattvandringarna har hon har aldrig känt sig orolig och de flesta ungdomar blir glada när de kommer.

– Vi har fått fint gensvar från ungdomarna, de vill gärna prata en stund när de ser oss. Sedan finns det olika ungdomsgrupperingar och några har vänt rygget till oss när vi kommer, men nu har vi lyckats etablera kontakt även där, säger hon.

Vill kunna ta kaffepaus

Promenaderna startar vid fritidsgården i centrum vid klockan 21.00 på fredagar och lördagar. Sedan går vandrarna en runda de bestämt och gör små avstickare om de hör eller ser att något är på gång. Hur länge vandringen pågår är lite olika, beroende på hur läget är i områdena och hur orken är bland nattvandrarna.

– Vi vill gärna ha ett eget krypin där vi kan förvara våra saker och ta en paus under kvällen, där vi kan gå på toaletten och ta en kopp kaffe innan vi ger oss ut igen, säger Gunn Mattsson.

Men framför allt behövs det fler nattvandrare. Just nu är det oftast bara mellan tre och fem personer som kommer och eftersom det inte ska vara mindre än tre i varje grupp blir det bara ett gäng som vandrar åt gången.

– Så vi täcker inte så stora ytor som vi vill. Vi vill vandra över hela Tullinge men det hinner vi inte om vi bara är en grupp.

Varför är det så svårt att få folk att ställa upp tror du?

– Jag tror att vi är så upptagna med våra liv. Vi jobbar och när helgen kommer vill vi vara lediga. Men det är viktigt att vi vuxna finns på plats, innan någonting händer. Vi kan inte rädda världen men vi kan göra det lilla.

VIKTIGT. Martin Lazar är kommunpolis i Botkyrka. Han tycker nattvandring är en viktig del i trygghetsarbetet. Foto: Claudio Britos

Att nattvandring är viktigt skriver kommunpolis Martin Lazar under på.

– Det är vad vi behöver. Om vi ska lyckas få en förändring så måste alla måste ställa upp för varandras unga och ta ett ansvar för utveckligen i sitt område, säger han.

Nattvandringen behöver vara kontinuerlig, inte något som bara dyker upp för att släcka bränder när problem dyker upp, menar han. Om vandrarna är ute varje helg, oavsett om det är stökigt eller inte, så byggs relationerna mellan de vuxna och områdets barn.

– Jag vet att föräldrar har fullt upp, men man ska prioritera i de här frågorna. Det är kanske föräldrar till ganska duktiga ungdomar som är ute och vandrar, men om det finns problem så är det problem för hela området och förr eller senare behöver deras barn möta det problemet, säger han.