Åter. Aida Hadzialic (S) är oppositionens nya regionråd. Här utanför sin arbetsplats på Kungsholmen. Foto: Sacharias Källdén

Hon vill ha mitt-samarbete i Region Stockholm

Förr minister på toppnivå. Nu lokalpolitiker. Efter tre år i isboxen gör Aida Hadzialic politisk comeback efter rattfyllan som fick henne att avgå. "Det är uppenbart att Moderaterna misslyckats fundamentalt", säger Socialdemokraternas nyblivna regionråd.

  • Publicerad 18:00, 17 sep 2019

Hon tog aldrig för givet att hon skulle åter till politiken. De tre år som gått sedan socialdemokraten Aida Hadzialic blåste 0,2 promille, och raskt avgick som Sveriges yngsta minister någonsin, har hon ägnat åt näringslivet.

– Men det är klart, jag är driven av mina värderingar. Jag vill ha ett framtidsinriktat Sverige med stark välfärd och konkurrenskraft. Och då är politik det främsta verktyget. Det här är ett naturligt steg, säger Aida Hadzialic, idag 32, när hon tar emot på sitt nya kontor i Regionhuset på Kungsholmen.

Erbjudanden om att återvända tidigare har funnits – vilka vill hon inte avslöja. Hadzialic har aktivt valt att avstå, tills jobbet som finansregionsråd i opposition hamnade på bordet, en position hon tillträdde nu i veckan efter att ha valts på partiets partikongress tidigare i månaden.

Nu omskrivs hon som Socialdemokraternas framtidshopp. Trots en fylleskandal som kostat henne ett par år i karriären och kickat ner henne från nationell till regional nivå.

– Ett nerköp? Herregud, inte alls så! Jag får arbeta med utvecklingen av nordens största region, det är ett privilegium. Jag har alltid sagt att ett starkt Stockholm innebär ett starkt Sverige. Och jag kommer att stå bakom stockholmarna gentemot den nationella politiken när det behövs.

På kollision med Löfvén

Något hon redan börjat med. I en intervju i SvD (11/9-09) berättas att det nya regionrådet går på kollisionskurs med sin egen statsminister. Det gäller den utökade utjämningspolitiken som blir ny giv från 2020: mer pengar ska plockas från 08-land för att spridas över andra regioner, något Hadzialic tar hård strid mot, precis som sin föregångare Erika Ullberg.

Nu vill hon tona ner det: "Väldigt kritisk, det är att ta i."

– Regeringen har rätt ambition, att hela landet ska ha likvärdig välfärd. Vi i S-regionen tycker dock att utjämningen ska betalas statligt. Jag tror på en kombination av att hela landet ska leva, och att de urbana områdena måste utvecklas och tillåtas blomstra.

Ex-minister föreslås bli nytt oppositionsregionråd

Störst. "Stockholm är en paradox. Vi är så stora och så rika men ändå brister det, som inom vården. Det här måste vi göra något åt", säger Aida Hadzialic. Foto: Sacharias Källdén

Hadzialic är en passionerad urbanist som gång på gång återvänder till att Stockholm ständigt måste utvecklas, aldrig stå stilla, för att bibehålla sin tätposition som innovativt storområde, och inte förlora i dragningskraft mot Köpenhamn, Berlin, London.

Hon älskar pulsen i en metropol. Går igång på ett rikt kulturliv, stadsutveckling och arkitektur, och är väldigt förtjust i skyskrapor ("där är jag ingen populist"). S-toppen väljer obyggda Tellus Towers vid Telefonplan, och husen i framväxande Hagastaden,som huvudstadens coolaste byggnader.

Vill ha mittensamarbete

Hon är oblyg med att hon vill få till ett maktskifte i regionen vid nästa val genom att bygga mittenbroar mellan S, L, C, MP. För att fokusera på basfrågorna i regionen:

– Välfärden, sjukvården, infrastruktur, kollektivtrafiken – man vet aldrig om ett tåg kommer i tid eller om man kommer fram. Det är uppenbart att Moderaterna misslyckats fundamentalt i flera avseenden, säger Hadzialic, och förklarar att som finansregionråd vill hon se till att skattepengarna hamnar där de ska, vilket hon tycker att den styrande majoriteten helt tappat kontrollen över.

Ångrar inte att hon avgick

Och bostadsbyggandet? Där vill hon få ihop region, kommun, regering och näringsliv, för att presentera ett paket så att alla som vill bli stockholmare får plats i framtiden. Det är första steget till att göra något konkret.

– Det krossar drömmar och stoppar tillväxten att människor inte kan flytta hit.

I backspegeln, var det rätt av dig att avgå? Var det en sådan stor grej?

– Det var absolut rätt. Jag ville ta ansvar för situationen. Det var en felbedömning och jag tog ansvar för den.

Stockholmare stressas av att resa i regionen

Aida Hadzialic

Född 1987. Gick med i SSU när hon var tonåring. Blev som 23-åring S-kommunalråd i hemstaden Halmstad. Är sedan fem år Stockholmare.

2014 blev hon landets yngsta stadsråd i historien då hon av statsminister Löfven utsågs till gymnasie- och kunskapsminister.

I augusti 2016 körde hon bil hem från Köpenhamn. På den svenska sidan av Öresundsbron stannades hon i en poliskontroll och blåse 0,2 promille. Det är med bred marginal lagligt i Danmark men inte i Sverige. Kort därefter valde Aida Hadzialic att avgå och lämnade politiken.

Nu i veckan tillträdde hon som finansregionsråd i opposition. Hon ersätter Erika Ullberg (S).

Visa merVisa mindre