Hon vill väcka liv i Håbos vikingahistoria

Ingrid Ljungkvist brinner för Håbos historia. Nu har hon skrivit en bok om tiden när platsen var vikingarnas. – När jag upptäckte runstenarna här var jag fast, säger hon.

  • Publicerad 07:00, 20 sep 2019

Ingrid Ljungkvist håller fram brödkorgen. Där ligger de små kakliknande bitarna hon kunnat baka tack arkeologernas upptäckt av brödet i Birka. Birkabröd kallar hon det och enligt Ingrid passar det alldeles utmärkt till fredagsmyset. Att hon är passionerad vad gäller tiden när vikingarna vandrade och seglade/rodde på dessa marker råder det ingen tvekan om.

– De som stannar upp och har tid att prata blir förvånade över att vi har så mycket vikingaspår här. De är ofta nyinflyttade och vet ingenting om Håbo, säger Ingrid där hon står på Ica i Bålsta Centrum och säljer sin bok, Håbo – med forntid att förvalta.

– Det har gått bra. Jag har snart sålt de hundra första jag skaffade. I går sålde jag 16 stycken, berättar hon.

Det är ett hjärteprojekt fött ur en slags frustration över vad Ingrid menar är ett ointresse för den egna historien ifrån Håbo kommun.

– Jag har varit på alla chefer om det här. Jag har jobbat helt själv och i tio år har jag försökt påverka kommunen med massor av skrivelser, men jag har tröttnat. Jag har skrivit medborgarförslag, men jag börjar bli gammal så jag måste skriva ner allt jag har. Jag har haft lite turistguidningar och det har kommit en del folk, men jag vill nå ut till fler. Jag har tusentals förslag.

Vad är det du berättar i boken?

– Om Mälardalens och Håbos fantastiska vikingahistoria. Håbo har hela Mälardalens mest unika vattenled. Det är vikingarnas E4, och parallellt med den går vandringsleden. Jag tycker att man ska ordna vikingaresor till Håbo kommun.

Bålstabo tvingade flicka att sexposera

En flicka skickade nakenbilder till en man i Bålsta. Mannen hotade sedan med att sprida bilderna om flickan inte skickade fler bilder.onsdag 16/10 12:16

Man fick lämna bilnycklar och körkort

Söndagens blåljusrapport är kort. Ett identitetsbedrägeri och ett drogbrott är allt.söndag 13/10 10:59

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt