Foto: Pressbild

Hoppet lever för ortens poeter

Tävlingen Ortens bästa poet har snabbt vuxit från gaturörelse till ett av landets största kulturevenemang bland unga. I veckan har drygt 100 000 kronor samlats in genom crowdfunding för att rädda finalen i Rinkeby, efter att två finansiärer bangat ur.

  • Publicerad 19:23, 8 nov 2017

Finalen i poesitävlingen Ortens bästa poet skulle varit nu i helgen, men har fått skjutas fram till 2-3 december.

– En av finansiärerna var med om en intern omstrukturering och hann inte behandla vår ansökan, säger Daniel Boyacioglu, poet och talesperson för Förenade förorter som arrangerar poesitävlingen.

Nu har arrangörerna startat en crowdfunding-insamling för att rädda finalen. Målet är att samla ihop 350 000 kronor.

– Vi är uppe i närmare 100 000 kronor. Många privatpersoner har donerat vad de kan avvara. Det känns verkligen som att folk vill se det här hända, säger Daniel Boyacioglu.

Jami hyllas för poesi om livet som ung och rom i orten

Av förorten, för förorten

Ortens bästa poet är en tävling slam poetry. En form av estradpoesi. Tävlingen arrangeras av förorten, för förorten. Inträdet är gratis och drar till sig en bred skara förortsbor i alla åldrar.

– Vi kan kalla det för en kulturrevolution i Sverige. Förra året var första gången som ett förortsmästerskap arrangerades i poesi. Finalen drog 4000 pers över två dagar.

Dadju är Rågsveds hopp i stor poesitävling

Premiär. Deltävlingen i Botkyrka var första gången Nora Khalil stod på scen och läste sina dikter.

Årets tävling har vuxit. Nu tävlar poeter från tio förorter runt om i Sverige. Malmö, Örebro, Botkyrka, Flemingsberg, Rinkeby, Linköping, Göteborg, Borlänge och Tensta har redan haft fullsatta deltävlingar.

– Vi har redan etablerat oss i fem nya städer. På kort tid har Ortens bästa poet blivit en nationell rörelse. Det här är inte bara en stor kulturhändelse i Stockholm, säger Daniel Boyacioglu.

Nora och Malaak blev ortens bästa poeter i Botkyrka

Större än någonsin

​Poesin har aldrig varit så stor i förorten som idag. Och det är förorten som fått Sveriges poesiscen att blomma igen, menar Daniel Boyacioglu, som själv är en hyllad poet.

– Berättarmässigt är det verklighetsnära poesi. Många av poeterna är unga utan någon tidigare erfarenhet av att stå på en scen.

Olika behov tas uttryck genom poesin, menar han.

– Det är inte bara konstens renässans. Vi behöver rum som är våra egna. Platser där våra berättelser får ta plats. Vi behöver kanalisera den frustration som finns i orten.

Hedy och Mehdi ska hitta ortens bästa poet

Har kulturetablissemanget sovit på förortspoesin?

– Nej, inte sovit. Det är människor i maktpositioner som har definierat vad som är viktig poesi och vad som är god smak. Man har medvetet hållit fast vid den makten. Förortspoesin har länge varit en estetik som de etablerade strukturerna inte har uppmärksammat i den utsträckning som det varit uppskattat.

Men nu blommar den. Och det ser ut som att finalen blir av ändå.

– Folkets makt är stor. Konstens kraft är stor. Det ser mycket möjligt ut att vi får vår efterlängtade final i december, säger Daniel Boyacioglu.

Sveriges bästa poeter: ”Vi är som en påse gott & blandat”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.