Höstglöd i grottan

En mycket intim föreställning utlovas när ”Grottbjörnens folk” spelas upp på Joar Blå.

  • Publicerad 09:39, 20 sep 2019

Böckerna var en viktig del i vårt eget sexuella uppvaknande som tonåringar.

Pjäsen ”Grottbjörnens folk” kommer två gånger att spelas upp på Joar Blå den 5 och 6 oktober. Det är Turteatern som har gjort en tolkning av Jean M Auels omtalade romaner.

Publiken välkomnas in i neandertalarnas grotta där man får sitta på fällar runt lägerelden uppe på scenen. Föreställningen ska vara mycket intim.

Böckerna som inspirerat till pjäsen utspelar sig för mer än 30 000 år sedan. Författaren lär ha gjort omfattande efterforskningar för att ta reda på hur människor levde på den tiden, men det är inte bara ett historiskt intresse som har lockat till läsning. Berättelsen, som även har filmatiserats, är omtalad för sexskildringarna, trots att dessa utgör en ganska liten del av historien. De erotiska delarna blev uppmärksammade och populära för att böckerna har en kvinnlig hjälte, Ayla, med en egen sexualitet.

Första böckerna i romanserien gavs ut på 1980-talet då erotiskt material, till skillnad från i dag, inte fanns tillgängligt överallt genom datorer och mobiltelefoner. Det påstås att de gamla biblioteksexemplaren av böckerna öppnar sig av sig själva vid sexscenerna.

– Böckerna var en viktig del i vårt eget sexuella uppvaknande som tonåringar, säger Nadja Hjorton, en av skådespelarna i pjäsen.

Pjäsen ”Grottbjörnens folk” har också med en del av det läsarperspektivet och är en hyllning till böcker, läsning och bibliotek. Pjäsen vänder sig däremot till en vuxen publik. Det är inte heller rekommenderat att föräldrar tar med sig sina barn till föreställningen.

– Då blir det skämskudde, säger Lisen Rosell, som också är skådespelare i pjäsen.

Pjäsen ”Grottbjörnens folk” spelas upp i Enköping i samband med kommunens årliga kulturdagar Höstglöd, där det bland annat även erbjuds vernissage, musik, kulturstipendieutdelning, och konst.

Teater

När? Lördagen den 5 oktober, klockan 19.00 och söndagen den 6 oktober, klockan 19.00.

Plats: Joar Blå, Ågatan 29 i Enköping.

Biljetter: Biljetter kan hämtas gratis på Enköpings bibliotek, Ågatan 29, eller reserveras på e-post kultur@enkoping.se.

Helgens blåljus: Sprang med glasögon / Slagträ på mopeden / Polisen tog bilen mm

Nyheter En stal glasögon och sprang till bilen. En annan körde stulen moped och en tredje fick lämna ifrån sig bilen då han saknade körkort. Det är några av punkterna i Blåljusrapporten från helgen.måndag 24/2 11:36