Björkhaga skola i Tumba. Foto: Arkivbild

Hotas av miljonböter för skolbrister – vill slippa betala

Botkyrka kommun har inte lyckats styra upp de allvarliga bristerna på tre grundskolor och nu har Skolinspektionen begärt att böter på 2,2 miljoner kronor döms ut. Kommunen ber om att få slippa betala.

  • Publicerad 10:44, 17 apr 2018

När Skolinspektionen granskade samtliga skolor i Botkyrka kommun i december 2016 blev det inga toppbetyg för utbildningsförvaltningen. Istället fick de hot om vite på 2,2 miljoner kronor för de allvarliga brister som uppdagats på tre skolor: Björkhaga skola, Storvretsskolan och Brunnaskolan. Något som BotkyrkaDirekt tidigare rapporterat om.

Allvarlig kritik mot Björkhaga skola - hotas med miljonvite

Det handlar bland annat problem med allvarliga kränkningar mellan elever, stora problem med studiero och att elever som behöver särskilt stöd inte får det.

Bristerna är ännu inte åtgärdade och nu har Skolinspektionen ansökt till Förvaltningsrätten om att böterna ska dömas ut. I ett yttrande till Förvaltningsrätten ber utbildningsförvaltningen om att få slippa betala böterna, eller att de sänks. Det eftersom det pågår ett arbete för att styra upp bristerna.

– Det är oerhört olyckligt om vi skulle behöva betala dem. Det är pengar som vi behöver använda i skolorna, i det förändringsarbete som vi håller på med nu, säger Susanne Englund, grundskolechef, som säger att man tar allvarligt på Skolinspektionens kritik.

Stora problem med kränkningar och stök på Storvretsskolan – hotas av böter

Ändå har ni inte har lyckats åtgärda problemen än?

– Det är oerhört beklagligt. Men vi jobbar jätteintensivt med att åtgärda det här och vi menar att vi har lyckats med det mesta.

Bland annat har Björkhaga och Brunna nya skolledningar, skolornas personal har fått fortbildning och handledning och våldsförebyggande arbete med polis och socialtjänst har inletts.

Om det ändå blir böter är det oklart om det är skolorna själva eller utbildningsförvaltningen som ska betala.

– Jag har aldrig varit med om det här tidigare, vi får återkomma om det, säger Susanne Englund.

Botkyrka sparar 48 miljoner på förskolor och skolor