Hotellet i Vallentuna hade inte bygglov – får böter

Hotel Vallentuna vid IP började bygga nytt utan att ha bygglov. Nu straffas de med böter, men hotellets ägare är kritisk.

  • Publicerad 11:45, 15 jan 2018

Vallentuna sportcentrum AB bygger två nya hotellbyggnader vid IP under namnet Hotel Vallentuna. Men bygget påbörjades med en betongplatta i juli, utan att man fått startbesked från kommunen. Företaget får böter på 112 582 kronor för att ha brutit mot plan- och bygglagen.

Lars Barkström som äger hotellet är kritisk till hur kommunen bemöter företagare.

– Vallentuna är väldigt företagsvänliga. De gör allt för att hjälpa företag att bli framgångsrika, säger han ironiskt.

Lars Barkström berättar att det dragit ut på tiden med tillståndet.

– Vi stod med massor av folk som kostade mycket pengar, så jag sa till byggherren att det handlar bara om dagar att få tillståndet och att vi skulle köra.

Är du medveten om att det är ett brott mot lagen?

– Ja herregud i himlen vilket jävla brott. När de inte kan hålla sina sammanträden och så står man här med massor av folk och väntar, och man vet att man har rent mjöl i påsen. Ska man åka i finkan för att man sliter som ett djur?, säger Lars Barkström.

Men är du medveten att det är tjänstefel att inte följa lagen?

– Är det inte tjänstefel att säga att man ska hantera bygglov inom en viss tid och sedan inte göra det? Jag får framstå som en bandit, och jag är ingen bandit. Att inte hålla tider är att stjäla pengar.

Saknades handlingar

Byggnadsinspektör Thomas Carlsson berättar att det tog tid för hotellet att få fram alla handlingar som behövdes för att kommunen skulle kunna ge startbesked.

– Att påbörja åtgärder som är bygglovs- och anmälningspliktiga utan startbesked innebär alltid att en sanktionsavgift tas ut. Plan- och bygglagen är uppbyggd på det sättet. Det är ett direkt tjänstefel att inte göra det, sanktionssystemet är väldigt tydligt, säger han.

Handläggningstiden för bygglovet när det gäller hotellet var totalt 15 veckor.

– När samtliga handlingar är inlämnade och godkända utfärdar kommunen startbesked. I detta fall inkom inte alla handlingar varpå startbesked inte kunde utfärdas förrän i slutet på juli, säger kommunens bygglovschef Basmal Pethrosson.

Bygglovstiderna har minskat

Generellt sett har handläggningsstiderna för bygglov gått ner under det senaste året.

– När jag började jobba här, i januari 2017, var det en väntetid på tre månader innan ärendet ens kom till handläggare. Sedan tog det mellan tre och sex månader innan man fick ett beslut. Det var katastrof, säger Basmal Pethrosson.

I dag kommer ett ärende till handläggning inom en vecka, och sedan tas beslut inom en till fyra veckor från det att ärendet är komplett, enligt Basmal Pethrosson.

Om det är ett mer komplicerat bygge, till exempel med flera våningar, är det politikerna i nämnden som fattar beslut, något som tar ungefär fyra veckor extra.

– Handläggningstiden från inkommen första ansökan till att ett beslut är fattat ligger numera för de allra flesta ärenden under 10 veckor.

LÄS OCKSÅ: Hotellet växer sig stort – hyr ut till Vallentunabor som sålt sina hus

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

20-årig Täbybo filmade samlag i hemlighet

Nyheter "Spred videon via Snapchat" En ung man från Täby döms nu efter att i hemlighet ha filmat samlag med en kvinna. Mannen ska senare ha visat filmen för gemensamma vänner.fredag 25/5 9:54