ORO. Ronny Böhlin, ordförande i Upplands Väsby motorklubb, är orolig för klubbens och Vikbanans framtid om det byggs ett hotell på granntomten. Foto: Charlotte Arwedsson

Hotellplaner oroar Upplands Väsby motorklubb

Vikbanan har funnits i Väsby sedan 1960-talet. Nu är Upplands Väsby motorklubb rädd för vad som ska hända med banan och klubben sedan kommunen beviljat bygglov för ett hotell med 140 rum på granntomten.

  • Publicerad 11:00, 13 dec 2019

Att bygga ett hotell i direkt anslutning till en motorbana är i våra ögon inte lämpligt och det tror jag nog det finns fler som anser.

Upplands Väsby motorklubb har sin verksamhet på Almungevägen, där de sedan många år arrenderar mark av kommunen. På Vikbanan körs motocross och så sent som för ett år sedan hade man en svensk mästare i Arvid Lüning i 125 cc-U17-klassen.

Under klubbens storhetstid på 1970-talet vann de i princip samtliga lag-SM i motocross.

– Här har funnits och finns många fina åkare, berättar Ronny Böhlin, ordförande i Uvmk.

Klubben har även en stor ungdomsverksamhet. Crossskolan, med ett 50-tal knattar, blir fullsatt varje år. Området utgör också testområde för Öhlins racing, som tillverkar fjädring.

Arrenderats av Wik Event

Granntomten har i många år arrenderats av Wik Event, under ett flertal ägarkonstellationer.

– Under alla år som Wik Event drivit sin verksamhet har det surrat ett rykte om att det ska byggas ett hotell på platsen. Därför har vi haft ett vakande öga på det och deras verksamhet, berättar Ronny Böhlin, ordförande i Uvmk.

Wik Event köptes senast upp av Meraxil bygg- och fastighetsbolag med avsikt att bygga ett så kallat longstayhotel på Wik Events arrenderade område.

– Att bygga ett hotell i direkt anslutning till en motorbana är i våra ögon inte lämpligt och det tror jag nog det finns fler som anser. Hotellet ska dessutom ligga fyra meter från vår staketgräns och ha stora panoramafönster i glas, säger Ronny Böhlin och fortsätter:

– Men det som upprör mig mest är det faktum att kommunen inte har haft någon som helst dialog med oss i klubben, vilket tyder på att de struntar i att vi existerar. Vi har ju funnits på det här området sedan 60-talet, så det bör inte ha varit någon nyhet för kommunen.

"Krävs inget grannhörande"

Enligt Kennet Fredriksson, kommunens bygglovschef, krävs det enligt plan- och bygglagen inte något grannhörande eftersom ansökan är planenlig.

– Klubben är fullt medveten om att det kommer att ske en exploatering på området, det har varit klart sedan detaljplanen klubbades 2005.

Han berättar att bygglov är beviljat och att fastighetsbolaget har fått rivningslov på befintlig byggnad. Startbesked är dock ej sökt än. Bygget måste däremot påbörjas inom två år efter att bygglovet beviljats – och avslutas inom fem år.

Enligt Kenneth Fredriksson kan man inte neka bygglov för ett hotell på marken.

– I och med att detaljplanen medger ett hotell och en byggrätt kvarstår så är vi på bygglov bundna av detaljplanen vid vår granskning av ansökan. Och om ansökan är planenlig så måste vi enligt plan- och bygglagen besluta om ett positivt besked.

LONGSTAYHOTEL. Det planerade hotellet vid Wik Event ska bli ett så kallat longstayhotel med 140 rum. Foto: Upplands Väsby kommun

"Inte alls glasklart"

Ronny Böhlin står fast vid sin åsikt att de som arrenderande grannar borde ha hörts innan bygglovet beviljades.

– Det är inte alls glasklart att det bara är markägare, som kommunen i det här fallet, som borde ha hörts. Jag har pratat med jurister som tolkat lagen på annat sätt. Och varför har inte kommunen hört av sig till oss? En kommunikation med oss i klubben, som funnits här så länge och betytt så mycket för Väsby, hade väl varit på sin plats.

Ronny Böhlin är också kritisk till att överklagandetiden gått ut eftersom bygglovet klubbades igenom på sommaren – ett beslut klubben inte ens kände till.

– Det är ett klassiskt sätt att klubba igenom obekväma beslut. Gör det på sommaren när "inga är hemma" och gärna på delegation så det inte syns på någon dagordning.

Men Uvmk är inte den enda norrortsklubb som är hotad. Täby MK, vid Arninge, kanske inte får vara kvar och Järva MK, Hjulsta är stängd på grund av Förbifart Stockholm.
Åsätra MK, mellan Åkersberga och Ljusterö, är hotad för att folk i närheten tycker det bullrar för mycket.

– Man behöver ligga avsides till för att inte störa. Och det gör vi här, säger Ronny Böhlin.

Detta har hänt 2019

7/3 Uvmk tar en första kontakt med byggnadsnämnden och undrar om det sökts bygglov för hotell på granntomten.
15/3 Byggnadsnämnden svarar att bygglovsansökan finns och att det snart går ut på grannhöran. Uvmk undrar om de juridiskt ses som grannar och får "ja" från kommunen.
26/4 Uvmk ställer frågan till kommunen om det varit någon utveckling i ärendet och får svaret att tiden för grannhörande har gått ut. Bygglov kommer att beviljas 21/5.
21/5 Uvmk frågar kommunen om beslut har tagits eftersom man då tänker överklaga.
22/5 Kommunen svarar att ärendet togs bort från dagordningen till nämnden. Inget beslut är fattat.
22/5 Uvmk begär besked om nästa möte för att bevaka ett eventuellt beslut.
23/5 Kommunens svarar att ärendet lyfts ur dagordningen av ordföranden i byggnadsnämnden med hänvisning till att de avvaktar ett politiskt beslut om hur området ska användas framöver. Ärendet ej anmält till nästa möte.
30/9 Uvmk frågar om utvecklingen i ärendet. Inget svar.
20/11 Uvmk frågar om utvecklingen i ärendet och får svaret att bygglov är beviljat. Umvk svarar att de inte nu heller blivit kontaktade som närmsta granne.
21/11 Uvmk erfar genom egna undersökningar att bygglov är beviljat i juli och rivningslov i september. Ärendet klubbades igenom på delegation i stället för i nämnden.
25/11 överklagar Uvmk till Mark- och miljööverdomstolen gällande återvinning av försutten tid. Om överklagandet bifalls (avgörs i februari) får klubben möjlighet att överklaga bygglovet.

Källa: Ronny Böhlin, Uvmk

Upplands Väsby Motorklubb

Upplands Väsby Motorklubb (Uvmk) är en motocrossklubb som bildades 1955. Motorklubben har sin bas på Vikbanan på Almungevägen i Upplands Väsby kommun.

Klubben har 370 medlemmar.

I området finns två banor, en liten teknikbana, stor depå, kiosk, omklädningsrum, toaletter, tvättplatser och publikplatser.

Alla banor på Uvmk är hårda jordbanor.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Rekordmånga Väsbybor fyller 80 pigga jordsnurr i år

Nyheter "Vi är krigsungar som har fått kämpa" När Birgitta Pers och Kerstin Nilsson föddes var Gustav V kung, Per Albin Hansson statsminister och andra världskriget inne på sitt andra år. 80 år senare tillhör de den största årskullen 80-åringar...måndag 24/2 16:00

VNG-lärare bokdebuterar med feelgoodroman

Nyheter "Det satiriska kring skolan kommer från verkligheten" Hallå där, Sara Molin. Du är svensklärare på Väsby nya gymnasium och har precis debuterat som författare med feelgoodromanen "Som en öppen bok".måndag 24/2 11:51

Flera butiker slutar med kontanter efter rån

Nyheter "Nu behöver varken vi eller kunderna vara rädda" Allt fler butiker i Väsby väljer bort kontanter som betalning. Flera gör det för att de blivit utsatta för rån eller vill minska rånrisken. Samtidigt höjs röster i samhället för att behålla kontanter...fredag 21/2 11:20
Stockholm Direkt