ÄNDRAD. Svea hovrätt har ändrat domen till 14 års fängelse för den Tumbaman som mördade sin granne i vintras. Foto: Mostphotos

Hovrätten ändrar domen på yxmordet i Tumba

Den man som i tingsrätten dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordet på sin granne i Segersjö har på måndag förmiddag fått sin dom ändrad till 14 års fängelse. Svea hovrätt menar att mannen inte var psykiskt störd när han begick mordet.

  • Publicerad 11:33, 26 aug 2019

Det var 7 december 2018 som mannen i 40-årsåldern greps av polis i samband med mordet på en man i Segersjö. Han dömdes i juni för mord i Södertörns tingsrätt, men överklagade domen.

I förhör har mannen berättat att han känt sig hotad av offret som bodde granne med honom. Han har erkänt att han dödat offret med en yxa han hade med sig för att hugga en julgran, men att detta skett i nödvärn efter att offret attackerat honom i ryggen med en kniv.

Mannen högg offret i huvudet med 21 yxhugg. Flera grannar, bland annat offrets sambo, bevittnade händelsen.

Mannen menar att han agerat i nödvärn och borde frikännas från ansvar. Han yrkar på att han borde frikännas helt, i första hand, eller dömas för dråp, i andra hand.

Inte nödvärn

Men hovrätten anser att nivån av våld överstiger vad som är tillåtet enligt bestämmelserna om nödvärn. Dessutom har händelseförloppet inte varit så snabbt att det inte gav honom tid för eftertanke.

Mannen dömdes i tingsrätten till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Men han menar själv att han inte lider av allvarlig psykisk störning och yrkade i sin överklagan på att rätten ska hämta ett yttrande från Socialstyrelsens Rättsliga råd.

Där går hovrätten på mannens linje och bedömer att han inte led av en allvarlig psykisk störning när mordet begicks.

Tingsrättens bedömde att brottet hade ett straffvärde som motsvarar fängelse i 14 år och hovrätten gjorde alltså i sin dom samma bedömning av straffvärdet.

Tumbabo döms för yxmord på sin granne