Rånades. Med sig från leveransen fick rånarna cigaretter och snus för närmare 640 000 kronor. Foto: Polisen

Hovrätten fäller fler för lastbilsrån i Sätra

I dag föll hovrättens dom mot de män som misstänks för inblandning i rånet mot en tobaksleverans i Sätra för snart två år sedan. Två män, som tidigare friats i tingsrätten, döms nu tillsammans med två tidigare dömda för rånet.

  • Publicerad 16:22, 24 apr 2019

Det var i maj 2017 som maskerade rånare slog till mot en tobaksleverans vid Sätra centrum. Utklädda till målare och renhållningsarbetare hade de väntat in lastbilen. När den parkerat överföll de förarna, bakband dem och knivskar den ena i halsen. Han klarade sig med lindriga skador.

Med sig fick de tobaksvaror för närmare 640 000 kronor. Men polisen var snabbt på plats och efter att ha försökt fly tvingades rånarna lämna sin flyktbil och skingras. Efter sig lämnade de spår i form av arbetskläder spridda i området och glömda saker i flyktbilen.

Totalt var det fem personer som åtalades i Södertörns tingsrätt. Två av dem, däribland en omtyckt fotbollstränare och ungdomsledare verksam på röda linjen, dömdes till tre års fängelse för rånet. Övriga friades.

Domen överklagades till hovrätten som meddelade sitt beslut i dag. Domstolen håller med tingsrätten när det kommer till de två tidigare dömda. Men när det kommer till två av personerna som friades köper inte hovrätten deras förklaring om hur deras DNA och fingeravtryck hamnat på de dumpade arbetskläderna och på saker i flyktbilen.

Den ene av dem, som idag är i 25-årsåldern, döms till tre år och sex månaders fängelse för inblandning i rånet, grovt vapenbrott, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Den andre, även han i 25-årsåldern, döms till två år och åtta månaders fängelse för rånet.

Misshandlades. De två personerna som levererade tobak till Sätra centrum handfängslades, slogs och sparkades. En av dem knivskars, men klarade sig med lindriga skador. Foto: Läsarbild/Polisen