Skakade området. Det var den 11 april 2019 som två unga män hittades skjutna i ett källarförråd i Sätra. Foto: Henrik Lindstedt

Hovrätten friar båda för dubbelmordet i Sätra

Svea hovrätt friar båda de personer som varit misstänkta för inblandning i dubbelmordet i Sätra i april 2019. Enligt hovrätten går ingen av dem att knyta till brottsplatsen.

  • Publicerad 12:04, 6 maj 2020

I april 2019 chockades hela Sätra av ett brutalt dubbelmord. Två unga män, en 18 år och en 20 år, hittades skjutna i ett källarförråd under Sätra centrum. Mordet har beskrivits som en kallblodig avrättning.

I februari dömde Södertörns tingsrätt den ena av de två misstänkta 28-åringarna till livstids fängelse. Den andre mannen, som åtalades för medhjälp till mord, friades helt.

Otillräcklig bevisning

Fallet överklagades till Svea hovrätt, som nu har bedömt att åklagarens bevisning trots allt inte höll – och därför friar båda två för inblandning i morden.

Åklagaren hade inte lyckats bevisa att någon av de två deltagit i gärningen på ett sådant sätt att det kunnat bevisa att de utförde morden. Den friande domen innebär att offrens efterlevande inte får någon ersättning.

– Jag delar inte hovrättens bedömning, utan tycker att man borde landat i en annan slutsats efter att ha tittat på omständigheterna som vi framförde i vårt överklagande, säger åklagare Philip Gunnarsson till SkärholmenDirekt.

Starkare bevis mot tredje man

En tredje man, som misstänks ha varit inblandad, sköts till döds i en trappuppgång i Sätra bara dagar efter morden. Om honom skriver hovrättten i ett pressmeddelande:

"Enligt hovrätten hade det varit möjligt att döma en tredje person för morden, men den personen har avlidit. Det är i och för sig bevisat att båda de åtalade personerna stöttade den tredje personen i dennes agerande innan gärningarna på ett sätt som skulle kunna medföra ansvar för medhjälp till mord. Men det är inte bevisat att de förstått eller ens misstänkt vad som skulle komma att ske i källaren".

Den tredje mannens dna hittades i en portion snus som låg alldeles intill de döda kropparna på mordplatsen. Enligt domen hade han motiv till morden eftersom han låg i konflikt med en av de mördade männen om narkotikaförsäljningen i området. Det motivet kunde åklagaren däremot inte övertyga hovrätten att de två åtalade 28-åringarna hade.

Dna-bevis räckte inte

Dna från den 28-åring som av tingsrätten dömdes för morden hittades på pistolhylsor på brottsplatsen. Men det räckte inte för att övertyga hovrätten:

"Avsaknaden av en rimlig förklaring från [den åtalade] angående varför hans DNA fanns på hylsorna innebär emellertid inte att han personligen kan knytas till brottsplatsen."

Domen mot den ena, som bland annat gäller narkotikabrott och brott mot vapenlagen, bekräftas dock av hovrätten. För det dömdes han till fängelse i två år och sex månader.

Livstid för en av de åtalade för Sätramorden

Sätra samlades i sorgen och ilskan

Sätra i sorg efter misstänkt dubbelmord

Så knyts de misstänkta till Sätramorden

Känslosam start på rättegången i Sätramorden

Misstänkt för Sätramorden släpps på fri fot

Sätramorden: Åklagaren kräver livstid