Svea hovrätt. Stiftelsens förre styrelseledamot förde över pengar till sitt eget personkonto. Foto: Alexandru Babos

Hovrätten ger Lugnet rätt i tvist mot ex-ledamoten

Lugnets före detta styrelseledamot dömdes i höstas att betala tillbaka pengar han fört över till sig själv. Han överklagade domen – men nu får han nobben i hovrätten.

  • Publicerad 13:53, 21 feb 2019

Södertörns tingsrätt avgjorde i november tvisten mellan stiftelsen Lugnet och den 79-årige före detta styrelseledamoten. Mannen ska betala tillbaka 52 000 kronor till Lugnet, samt betala stiftelsens rättegångskostnader på 150 000 kronor.

Anledningen till tvisten är att 79-åringen, som tidigare skötte föreningens ekonomi, vid 13 tillfällen förde över 4 000 kronor från stiftelsen till sitt eget personkonto. Han har själv hävdat att han haft rätt till utbetalningarna och att det finns ett styrelseprotokoll som bevisar överenskommelsen om ersättning för konsulttjänster.

Olika protokoll

Problemet var bara att det finns två olika styrelseprotokoll från samma datum. Layouten på dokumenten skiljer sig åt en aning och äktheten i det protokoll som 79-åringen presenterat kan ifrågasättas, menade tingsrätten. Handlingen lämnades dessutom in i ett sent skede i processen.

Tingsrätten slog fast att mannen inte har rätt till utbetalningarna och att han därmed är återbetalningsskyldig.

Svea hovrätt har gått igenom målet och kommit fram till att det inte finns skäl att ge prövningstillstånd. Tingsrättens dom står därmed fast.

Mannen har dock även möjlighet att överklaga beslutet till Högsta domstolen.

79-åringen dömdes i höstas även till tio månaders fängelse för att ha försökt starta en brand vid LSS-boendet på Munsö – i samband med att styrelsen samlats för ett möte – och även skickat ett hotbrev till verksamhetschefen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.