Dagen efter debuten på operan 1972 kallades Siv Wennberg för "en ny Birgit Nilsson" på Expressens löpsedel. Foto: Pi Frisk

Hovsångerskan Siv Wennberg firar 45 år i Vasastan

Hon kallades "en ny Birgit Nilsson" efter debuten på Operan 1972. Hovsångerskan och Vasastadsbon Siv Wennberg har även kallats "Miss Piggy" och "Sivan-Divan". – Kärt barn har många namn, säger hon.

  • Publicerad 08:20, 4 feb 2015

Vi möts i lägenheten på Odengatan där Siv Wennberg har bott i 45 år. Väggarna är tapetserade med urklipp från svenska och utländska tidningar som minner om en uppmärksammad karriär. Vi i Vasastan kanske är först ut att intervjua Siv Wennberg just den här veckan, men i fredags var Svensk Damtidning på besök och under ett år har hovsångerskan filmats av en student från Dramatiska högskolan. Hon är van vid uppmärksamhet och serverar kaffe i guldkopparna som hon alltid tar fram när det kommer journalister och fotografer.

Fick tidigt följa med på operetter

För sjuttio år sedan föddes Siv Johansson, som hon hette då, i Bergeforsen i Timrå. Hennes pappa var murare och mamman hemmafru med "vacker sångröst". Som barn fick Siv följa med på operetter.

– Jag fick tidigt börja insupa musik. Jag spelade själv piano men det gick uruselt i början. Min lärarinna sa: "Siv ska sluta tänka att hon ska bli musiker". Man ska akta sig noga för att döma ut unga människor, säger Siv.

Sommaren 1955 kom hon igång med pianospelandet efter att ha spelat fyrhändigt med sin morbror. Åtta år senare när hon skulle ta kantorsexamen och det var dags för sångprovet var hon ordentligt nervös.

– Jag sjöng en Bach-aria framför organisten Henry Weman, far till ärkebiskopen Gunnar Weman. Han var känd för att vara sträng. Sen sa han: "fröken Johansson. De stämbanden måste ni utveckla. De är hårda som granit".

Blivande makens tjat avgjorde

1964 bar det av till Stockholm och Kungliga musikhögskolan där hon kom in som pianist. Ett år senare träffade hon blivande maken Bengt Wennberg och det blev slutligen hans tjat som gjorde att Siv tog tag i sången. Hon började bygga upp sin röst och 1972 debuterade hon som Sieglinde i Wagners "Valkyrian" på Operan. Där spelade hon bland annat mot Sigurd Björling och Birgit Nilsson och succén var ett faktum. "En ny Birgit Nilsson" stod det på Expressens löpsedlar dagen därpå och anbuden från operahus runtom i världen haglade in.

– Jag minns den kvällen. Det var en smällkall vinter och jag tog 46:ans buss från Roslagstull. När jag kom till operan hade jag redan fått 75 blomsterbuketter. Birgit Nilsson sa att min loge liknade en blomsteraffär. Efteråt hade vi party hemma.

Dissar dagens opera

Siv pratar fort och intensivt med djup och fyllig röst. På golvet står travar med VHS:er och inspelade operor. Dagens "uppdaterade" opera ger hon inte mycket för.

– De flesta uppsättningar är hemska. Opera ska spelas i den tid den är skriven för. Man måste vara trogen verket. Jag vill inte gå på opera i dag, säger Siv, vars karriär inte bara varit "finkulturell". På 90-talet medverkade hon hos Aschberg i TV3.

– Vad gjorde jag där egentligen? Jag var någon slags rolighetsminister och det var då jag fick mitt smeknamn Sivan-Divan. Det var ett gäng udda människor där: någon kom in naken med bara svandun över Petter-Niklas. De som såg mig på tv hade ofta ingen aning om att jag egentligen var operasångerska.

Gillar sina smeknamn

Att kallas Sivan-Divan eller operans Miss Piggy, som efter "Orfeus i underjorden", tycker hon bara är kul. "Alltid retar det någon, Siv", citerar hon sin mamma. Nyligen skickade hon in sina memoarer till ett förlag. Hon tror och hoppas att folk ska vilja läsa om "något annat än sport, rock och pop".

– Och ja, tänk vad världen hade varit fattig utan mig.

Siv Wennberg

Ålder: 70 år.

Familj: Maken Bengt Wennberg som avled våren 2014.

Bor: Odengatan.

Karriär: Fick Jussi Björlingstipendiet och vann Nordiska sångartävlingen i Helsingfors 1971. Debuterade på Operan i "Valkyrian" 1972. Har gjort gästspel över hela världen, bland annat i USA, på Bolsjojteatern i Moskva och i London.1988 fick hon SvD:s operapris. Hon blev hovsångerska 1994 och var på 90-talet med i Aschbergs talkshow i TV3.

Gör: Är aktuell med 17 cd-skivor med inspelningar från 1971 – 2004. Bland annat operor tillsammans med Birgit Nilsson och Nicolai Gedda. Är även ordförande i Wilhelm Peterson Berger-sällskapet.

Hyrestvist

2013 fick Siv Wennberg rätt i hovrätten efter att ett grannpar klagat på hovsångerskans sångövningar. Grannarna krävde att få nedsatt årsavgift till bostadsrättsföreningen men det slutade med att de fick betala hela rättegångskostnaden på drygt 350 000 kronor då hovrätten kom fram till att man får acceptera vissa störningar i ett flerfamiljshus. Grannarna har nu flyttat.

– Det var hemskt. De slog med en stekpanna i golvet när jag sjöng och efteråt kunde jag inte fortsätta. Och då bör tilläggas att jag inte sjöng efter 18 eller på helger. Jag försökte kompromissa med det gick inte.